Mého strýčka Archimeda vyléčí z marxismu husy

Můj strýček Archimedes vypráví o řeckých emigrantech (zdroj: ČT24)

Na konci čtyřicátých let minulého století přišly do tehdejšího Československa kvůli občanským nepokojům ve své vlasti tisíce Řeků. Příběh řeckých emigrantů připomene nový film České televize. Snímek Můj strýček Archimedes natáčí řecký režisér s Ondřejem Vetchým a Miroslavem Donutilem v těchto dnech na jihu Moravy.

Pro potřeby natáčení se do doby na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století přenesla husí farma u Velké Bíteše. V tomto období přišli do Československa první emigranti z Řecka, mezi nimi i titulní hrdina filmového příběhu Archimedes.  

„Je nadšený marxista. Když se ale dostane do Československa, záhy zjišťuje, jak reálný socialismus vypadá, a je z toho úplně zničený,“ prozrazuje představitel Archimeda Ondřej Vetchý, že hlavní postavu čeká hned na úvod rozčarování.

Podle zážitků řeckého režiséra

Archimedes se chce vrátit zpátky domů, režim mu to ale nedovolí. Zůstane tak v Československu uvězněn. Začne pracovat na husí farmě. „Je to nejabsurdnější, nejpitoresknější a nejméně vhodný objekt, který ho má do specifik českého prostoru zasvětit,“ poznamenává Vetchý.

Naštěstí se spřátelí s farmářem Karlem Novákem. „Vzejde z toho celá řada zajímavých a vtipných momentů,“ přislíbil Miroslav Donutil, který farmáře ve filmu ztvární. 

Příběh režíruje Georgis Agathonikiadis. Řek, jenž v Československu prožil třiatřicet let. Film, inspirovaný jeho vlastními zážitky, vzniká v koprodukci s kulturním programem Arte. Uvidí jej proto i diváci v Německu a Francii.