Jan Tichý zamřížoval uprchlíky, aby upozornil na klec

Jan Tichý vystavuje Mříž (zdroj: ČT24)

Jan Tichý vyrůstal v Česku, studoval v Izraeli, žije a tvoří ve Spojených státech - a aktuálně vystavuje v Praze, v Drdova Gallery. Instalace nazvaná Mříž je jeho první samostatnou výstavou v rodném městě. Fotografie, projekce nebo neon na ni využívá jako formu výpovědi o stavu společnosti.

Výstavní prostor proměnil Jan Tichý v pomyslnou klec, do níž často zavíráme sami sebe. Zamřížovaná galerie reflektuje uprchlickou krizi, rasismus a světovou politiku. „Pracuji s fyzickými mřížemi, které se promítají přes různé druhy světla jak směrem ven, tak dovnitř,“ uvedl ke své tvorbě.

Jednu z projekcí - nazvanou Lágr - například natočil v německém uprchlickém táboře během stáže v Berlíně. Čtvercový neon Czech Nature v okně galerie zase světelně reaguje na neustálou aktualizaci slova „uprchlíci“ v internetovém vyhledávači Lidových novin.

Je to tady trochu jako klec, protože tady uprchlíci, na rozdíl od Německa nejsou, my si můžeme přemýšlet o Čechách, o Evropě… Je spousta klecí, hranic, čar, které vytváříme.
Jan Tichý

S myšlenkou klece si Jan Tichý pohrával už v roce 2002, kdy do ní uzavřel ve veřejném prostoru skupinku etiopských Židů žijících v Izraeli. Projektem a souvisejícím videozáznamem, který je také součástí aktuální pražské výstavy, chtěl upozornit na jejich postavení v západní společnosti. „Jsou Židé, ale jsou černí, takže vztah společnosti k nim je velmi jiný, než byl třeba ke mně jako k bílému emigrantovi. Kvůli tomu, že vypadají jinak, jim společnost nedává možnost plného vstupu do své kultury,“ obává se umělec.

Téma současné uprchlické krize a její souvislosti se staly námětem i dalších prací, které Tichý vytvořil a aktuálně vystavuje v Berlíně a Osnabrücku. V Praze bude jeho Mříž k vidění do 18. února.