O chartě a antichartě na ČT promluví Hlas Ameriky i Milouš Jakeš

Čtyřicetileté výročí Charty 77 a také anticharty připomíná svým programem i Česká televize. Uvede premiérový snímek o filozofovi Janu Patočkovi, v dokumentární studii přiblíží bytové divadlo Vlasty Chramostové, nahlédne do vysílání rádiové stanice Hlas Ameriky a přinese svědectví Evy Pilarové či Milana Lasici.

Speciální vysílání odstartuje v úterý 3. ledna třídílným dokumentárním cyklem 21 mluvčích Charty 77. Prvním mluvčím byl filozof Jan Patočka, jemuž bude v úterý věnován i samostatný dokument s názvem Jan Patočka: darovat smrt. Snímek Borise Jankovce pracuje s řadou archivních filmových a fotografických materiálů, mimo jiné i s jedinými existujícími záběry Jana Patočky z francouzské televize z roku 1977 natočenými krátce před jeho smrtí. 

Česká televize také 3. ledna odvysílá začátek série Vyhnáni po chartě o signatářích Charty 77, kteří byli nuceni opustit tehdejší Československo. Přiblíží osudy básníka Eugena Brikciuse, herečky Niky Brettschneiderové či novináře Jefima Fištejna.

Středa 4. ledna pak bude patřit premiéře celovečerní dokumentární studii Divadlo vzdoru o fenoménu bytového divadla Vlasty Chramostové a době s ním spojené. Vzpomínky doplňují citace ze sledovacích zpráv a svazků StB či archivní záběry z dobových týdeníků. Ve čtvrtek 12. ledna bude mít premiéru snímek Hlas Ameriky o rádiové stanici, odkud vysílali po druhé světové válce například i Voskovec s Werichem.

Výročí Charty 77 v programu ČT (zdroj: ČT24)

Poslední premiérový snímek Anticharta a mechanismus loajality pak k příležitosti 40. výročí od podpisové kampaně kulturních osobností proti Chartě 77 nabídne překvapivá svědectví Evy Pilarové, Theodora Pištěka, Luďka Soboty či Milana Lasici a dalších včetně vrcholných funkcionářů Milouše Jakeše a Jana Fojtíka.

Tematické vysílání doplní snímek režisérky Andrey Sedláčkové Život podle Václava Havla o osudu dramatika, disidenta a prezidenta, film Fenomén Kohout o jednom z dalších iniciátorů Charty 77, spisovateli, básníkovi a dramatikovi Pavlu Kohoutovi a čtyřdílný televizní film oceněný na MTF v Cannes Přítelkyně z domu smutku.