Z podzemí na piedestal. Velveti dostanou Grammy za celoživotní dílo

Události v kultuře: Grammy pro The Velvet Underground (zdroj: ČT24)

Členové legendární newyorské kapely The Velvet Underground příští rok obdrží cenu Grammy za celoživotní dílo. Přestože skupina existovala jen osm let, je považována za jednu z nejvlivnějších v hudební historii. Inspirovala desítky umělců, kteří se díky ní odklonili od rockového mainstreamu k osobitějšímu uměleckému vyjádření. K „Velvetům“ se hlásil i český underground.

Avantgardní rocková kapela The Velvet Underground nikdy neslavila výraznější komerční úspěchy. Hudební teoretik Brian Eno však v lehké nadsázce prohlásil, že ačkoliv si jejich první nahrávky koupilo jen několik tisíc lidí, skoro každý z nich pak založil vlastní skupinu. První eponymní deska se zpěvačkou Nico a banánem od Andyho Warhola na přebalu formovala například Davida Bowieho, Iggyho Popa, Patti Smith, Sex Pistols, Talking Heads či Nirvanu. 

Podle časopisu Rolling Stone The Velvet Underground propojili naléhavost pouliční muziky s evropskou avantgardní hudbou a do rockové poetiky vnesli lyrickou upřímnost. Poslech experimentálních, často disharmonických skladeb s novým způsobem pojímání textů a mnohdy otevřeně drogovou či sexuální tematikou byl iniciační i pro muzikanty za železnou oponou.

„Když jsem se v roce 1967 seznámil s hudbou Velvet Underground, tak to byl prostě důvod, proč jsem vůbec začal muziku dělat. Kdybych neslyšel Velvety, tak bych bigbít prostě nezačal nikdy hrát,“ popsal  v rozhovoru s Vladimírem Drápalem svůj vztah k americké kapele Milan Hlavsa, vůdčí osobnost českého hudebního undergroundu.

Tvůrčí duo John Cale a Lou Reed se kvůli osobním rozepřím i sporům o další umělecké směřování brzy rozešlo. Oba hudebníci se po rozpadu kapely věnovali sólovým projektům, k další krátké spolupráci je přivedlo až úmrtí Andyho Warhola. Ocenění za celoživotní dílo mohou z klasické sestavy převzít už jen Cale a Moe Tuckerová. Sterling Morrison zemřel v roce 1995, Reed v roce 2013.