V Jihočeském divadle tančí Shakespeare & Stravinskij

Shakespeare & Stravinskij v Jihočeském divadle (zdroj: ČT24)

První premiérou pod vedením nového uměleckého šéfa baletního souboru Jihočeského divadla Lukáše Slavického je představení Shakespeare & Stravinskij. Baletní večer je složený ze dvou choreografií, první pod názvem A on ji miluje… vychází z Williama Shakespeara, druhou je Svěcení jara od Igora Stravinského.

Choreografie pro baletní soubor Jihočeského divadla připravili Egypťan Maged Mohamed a Němec Paul Julius. „Je to večer spojený ze dvou choreografií, přičemž každá je úplně jiná,“ uvedl umělecký šéf baletu Lukáš Slavický, který byl hostem pořadu Události v kultuře.

Charlie Chaplin a pohanský tanec

První část A on ji miluje…  je inspirována dvacátými léty minulého století a érou komika Charlieho Chaplina. Skupina pouličních umělců cestuje od města k městu se svým tancem. „Je to výtažek z děl Williama Shakespeara, uvidíme ukázky z Romeo a Julie, Sen noci svatojánské, Dva páni z Verony a Antonius a Kleopatra,“ popisuje Slavický.

Druhá část představení byla už z části vytvořena pro baletní soubor v Polsku. Slavický uvedl, že Paul Julius choreografii předělal a upravil pro Jihočeské divadlo. „Svěcení jara je světoznámý balet, který měl premiéru v roce 1913. A v té době to byl obrovský skandál, protože se jedná o pohanský tanec, divošský tanec, což bylo revoluční dílo,“ uvedl Slavický.

Další repríza baletního dvojvečera Shakespeare & Stravinskij v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích se koná v úterý 6. prosince.