Petra Hůlová rozkládá češství na buňky

Rozhovor s Petrou Hůlovou (zdroj: ČT24)

Odkud jsme vyšli? Kde jsme? A kam se ubíráme? Otázky o našem místě v Evropě a o češství zpracovala Petra Hůlová pro Studio Hrdinů. Uznávaná spisovatelka hrou Buňka číslo debutuje v divadle a její autorská prvotina bude tento týden ve formě work in progress uvedena 1. a 2. prosince v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka.

Petra Hůlová o vzniku hry: „Oslovila mě lucemburská velvyslankyně v Praze, která četla některé moje věci v němčině, a nabídla mi povídky lucemburského autora Rogera Manderscheida s tím, že by bylo skvělé, kdybych se jím inspirovala k divadelnímu kusu. Manderscheid ve svém textu pracuje s ikonickými českými symboly, jako je Golem, Kafka nebo Havel. Říkala jsem si, co o nás vlastně vypovídají, co to je češství, nakolik si ho chceme pěstovat a nakolik se ho chceme zbavit. Myslím, že člověk má tendenci stát se kosmopolitou, anebo je lehké sklouznout k nějaké formě nacionalismu, něco mezi tím, pozitivní vize českého národa, je těžké. Řekla jsem si, že to je téma, které mě zajímá a chci se mu ve hře věnovat.“

V premiéře Buňku číslo uvede Studio Hrdinů 13. ledna. Pro stejnou divadelní scénu chystá Hůlová také inscenaci své novely Macocha, mužskou roli si v ní pravděpodobně zahraje Stanislav Majer. V aktuální novince se objeví Magdalena Sidonová, Ivana Uhlířová, Bo Mascha či Michal Pěchouček.