Tesaři, můžeš říct, že to dává smysl? Houpací koně tnou do nové desky videoklipem

Rozhovor s Jiřím Imlaufem (zdroj: ČT24)

Prsty žloutnou kouřem, žloutnou stránky novin, na cibuli žloutnou vejce, žloutne listí… a Houpací koně vyvěšují videoklip k singlu Tesaři z nové desky. Album Kde jste mý přátelé dneska v noci vydala ústecká kapela v půlce listopadu, pokřtí ho 13. prosince v pražském Klubu 007 Strahov. V Událostech v kultuře novinku představil frontman a zpěvák skupiny Jiří Imlauf.

Jak souvisí obrazy osamělého muže v klipu s náladou vaší nové desky?

Píseň Tesaři vypráví o Ježíši Kristovi. Herec v klipu ho přestavuje. A taky je člověkem, nejen synem Božím. Představuje postavu, s níž se můžeme ztotožnit, a zároveň je i tím, za nímž jednou všichni přijdeme.

Klip je věnován všem na cestě z domova, zmiňujete Sýrii, Ústí nad Labem i Vratislavice. Jak důležitý je motiv putování?

Je zásadní. Motiv opouštění domova, míst, které jsou nám blízké, a nejistoty toho, kam jsme vykročili a co nás tam čeká.

Houpací koně byly vždy spíš kultovní než úspěšná kapela, to se ale po vydání poslední desky Everest začalo měnit. Jak se, myslíte, bude dařit vaší novince?

Šli jsme do ní s tím, že si budeme dělat, co uznáme za vhodné, vůbec jsme nechtěli na něco navazovat. Písničky možná vyšly o něco méně sdělně, kdo ví, ale deska je přesně taková, jak jsme chtěli, aby zněla. Zachycuje rok a něco našeho života, předělem bylo, když v Ústí skončil kultovní klub Mumie, který byl přístavem nejen pro nás. Řekli jsme si, že to, co prožijeme v tom roce, do alba vložíme.