Slováci poznávají Richarda Müllera, on sám by se prý radši neznal

Slovenská kina promítají dokument o Richardu Müllerovi (zdroj: ČT24)

Richard Müller je „nespoznaný“, tvrdí nový dokument, který v česko-slovenské koprodukci o tomto zpěvákovi vznikl. S využitím amatérských videí mapuje Müllerův život na pozadí turné, kterým se vrátil na koncertní pódia, ukazuje i jeho zápas s duševní chorobou a osud poznamenaný závislostmi.

Byla to divoká jízda - plná energie a nespoutanosti, často podpořená nejen sklenkou alkoholu. V dokumentu Nespoznaný se s vlastní minulostí konfrontuje unavený muž, který se ale nechce vzdát. Především bipolární poruše, s níž bojuje roky.

Na pozadí turné, jež Richardu Müllerovi v jeho boji pomohlo, autoři skládají portrét jednoho fenoménu. Snímek pracuje s videi, které si on sám točil v době největší slávy. Dvacet hodin materiálu filmařům poskytl, aniž věděl, co všechno obsahuje. „Dovolil nám hrabat se v jeho absolutně soukromých věcech. Najednou tam byla obrovská důvěra,“ oceňuje režisér a kameraman Miro Remo.

Jeho texty pro nás vždycky vyjadřovaly intimitu a způsob, jak se cítí. Tenhle film je pro mě důkazem, že nejsou jen póza.
Ivan Ostrochovský
producent

Přímý rozhovor protagonisty s režisérem ale chybí. Na rozdíl od výpovědí žen zpěvákova života – moderátorky Soni Müllerové nebo zpěvačky Ivy Bittové.

Dokumentaristy Müller pustil možná dál, než chtěl. I proto si přál před premiérou dokument schválit, a vyžádal si změny. „Doufám, že po pozitivních reakcích bude možné někdy v budoucnu vidět film i v takové formě, v jaké jsme ho ze střižny vyplivli,“ přeje si režisér. 

Samotnému zpěvákovi se prý dokument moc nelíbí, protože je v něm o 50 kilo těžší než v současnosti. Slovenští diváci snímek můžou posuzovat v kinech od 17. listopadu, čeští fanoušci poznají „nespoznaného“ Richarda Müllera až v únoru příštího roku.