Mobilní aplikace provádí architekturou Bauhausu

Architektura Bauhausu v mobilní aplikaci (zdroj: ČT24)

Moderní berlínskou architekturou nově provází turisty mobilní aplikace. Program s názvem Gropius to Go je ke stažení zdarma a obsahuje informace o budovách, postavených podle pravidel takzvaného Bauhausu.

Jednu z nejvýznamnějších avantgardních škol nejen architektury v roce 1919 založil Walter Gropius. Říkalo se o něm, že je vizionář, ani on ale nemohl tušit, že jednou bude k dostání téměř v každém mobilním telefonu.

Chceme vzbudit zájem, komunikovat s lidmi. Mladá generace určitě ocení, že nemusí procházet městem s těžkými průvodci. Informace najdou prostě ve svém mobilním telefonu.
Jörg Haspel
ředitel berlínského oddělení památek

„Berlín nabízí zajímavý kontrast mezi historickým a moderním. Z našich průzkumů víme, že téměř polovina návštěvníků jezdí do Berlína kvůli historickým budovám a moderní architektuře,“ předpokládá mluvčí projektu Visit Berlin Christian Tänzler, že o aplikaci bude zájem.

Turisty dovede k zajímavým stavbám, navíc nabízí řadu informací o životě Waltera Gropiuse a Bauhausu. „Tento styl je spíše kombinací více proudů. Je typický zjednodušováním, základními geometrickými tvary a liniemi bez dekorací,“ připomíná ředitel berlínského oddělení památek Jörg Haspel.  

Návrat umění k řemeslnosti nakonec zastavili až nacisté, kteří Bauhaus považovali za destrukci architektury, a některé budovy proto chtěli přestavět. Nakonec se jim to ale nepodařilo. Až na jediný - během válečných náletů byl zbořen dům, ve němž sám Gropius několik let žil.