Recenze: Jak Oliver Stone sledoval Edwarda Snowdena

Oliver Stone natočil životopisné drama o Edwardu Snowdenovi. Nabízí slušné filmařské řemeslo a žánrovou zábavu, která vyžaduje více slov než činů, a přesto nemusí nudit. Snowden to musel napráskat a Stone to musel natočit, tím jsou si podobní. Snímek o whistleblowerovi z Národní bezpečností agentury, který si informace o tom, co všechno sledují americké bezpečnostní služby, nemohl nechat pro sebe, promítají od 9. listopadu i česká kina.

Oliver Stone tímhle životopisným dramatem se stopovými prvky špionážního thrilleru (plnokrevné provedení by potřebovalo více akce a napětí) dokazuje, že nehodlá odejít do filmařského důchodu. Možná mu chybí drive, s nímž se oscarová Četa probíjela vietnamskou džunglí, či emoce, měnící patriota Rona Kovice v rebelujícího válečného veterána (narozen 4. července).

Ale jeho Snowden je figura, která (navzdory tomu, že znáte její osud) vás dokáže oslovit a zaujmout díky skvělému hereckému výkonu Josepha Gordona-Levitta v titulní roli, který tu balancuje v mnohem nebezpečnějším prostoru než v Muži na laně. Jakkoli vám může připadat jako Mirek Dušín tajných služeb, není příliš vzdálen reálné figuře z oscarového dokumentu Laury Poitrasové Citizenfour: Občan Snowden, kde byl k vidění autentický originál.

Joseph Gordon-Levitt
Zdroj: Film Europe

Dobře ho doplňují i figury z druhého plánu, ať už je to jeho instruktor Rhys Ifans, se kterým byste nechtěli ztroskotat na pustém ostrově, nebo jeho holka Melissa Leová, u níž je to naopak. Jen cameo Nicolase Cage je tu spíš demonstrativní nežli nezbytné.

Oliver Stone natočil Snowdena za nějakých čtyřicet milionů dolarů, které šly do projektu přes Německo a Francii (Hollywood dělal mrtvého brouka) a vracejí se pomalu. Neprudí tentokrát takovou angažovaností, jaká se dala čekat, byť si své řekne (jak je jeho zvykem).

A navzdory známému příběhu i pointě dokáže vtisknout snímku napětí i dramatičnost a odvyprávět ho přehledně a srozumitelně, byť jeho narativní struktura, oscilující mezi reálem a flashbacky a v závěru orámována i autentickými záběry hlavního protagonisty, není vůbec triviální.

Snowden nás vede do světa šíleného bagrování osobních dat, které se vymklo kontrole i zdravému rozumu, do světa kyberterorismu a lidí, kteří se na jeho hraně pohybují a přes noc se mohou stát z hrdinů zrádci. Tak šoupněte mobil do mikrovlnky (záhy se dozvíte proč) a nechte si o tom vyprávět.