„Texty nám byly buřt,“ bilancuje Matěj Homola sladkých dvacet Wohnoutů

Rozhovor s Matějem Homolou (zdroj: ČT24)

Skupina Wohnout slaví 20 let a po autobiografické knize vydala také novou desku - záznam letního koncertu na koupališti Vyžlovka. Jako ochutnávku kapela připojila nový videoklip ke skladbě Svatozář ze svého posledního řadového alba.

Do výběru Sladkých dvacet na Vyžlovce se na CD i DVD vešlo sedmnáct skladeb. „Za dvacet let jsme vydali osm řadových cédéček, dohromady je to zhruba sto písniček. Koncert je ale tak o pětadvaceti písničkách, maximálně třiceti, víc už není pro lidi ani pro nás únosné,“ počítá zpěvák a kytarista Wohnout Matěj Homola, jak kapela písně vybírala.

„Máme hity, které zní na každém koncertě a zazněly i na Vyžlovce, na druhou stranu jsme z archivu vytáhli spoustu věcí, které jsme dlouho nehráli. Teď jsme je zase vyskladnili,“ upozornil.

Fanoušci Wohnoutů na nahrávce najdou skladby od prvního alba Cundalla až po poslední Laskonky a kremrole. Podle Matěje Homoly posluchači můžou zaznamenat pokrok, který kapela za dvacet let udělala: „Jestli můžu hodnotit, posunuli jsme se trochu v textech. Ze začátku nám byly buřt, brali jsme je jako nutnost, kterou jsme neradi dělali, nejsme rození textaři. Zapracovali jsme i na zpěvu, původně nejsme zpěváci, ale kytaristi.“ 

Dvacetiletí existence oslavují Wohnouti i na turné. Na pražský koncert 16. listopadu si jako speciálního hosta přizvali Evu Pilarovou, o níž složili skladbu Ševelení na desku Rande s panem Bendou.