Margita má druhé Vánoce: koncert v Národním a úspěch v Chicagu

Rozhovor se Štefanem Margitou (zdroj: ČT24)

Tenorista Štefan Margita sklidil ovace diváků i kritiky za pěvecký výkon ve Wagnerově opeře Zlato Rýna v Chicagu. Pro tuzemské posluchače připravil už v září nové vánoční album dvanácti písní, mezi nimiž jsou i duety s Adamem Plachetkou a Kateřinou Kněžíkovou. A operní hvězdy mu popřejí i k šedesátinám, které oslaví koncertem v Národním divadle. O svém nabitém programu více prozradil v rozhovoru pro Události v kultuře.

Hvězda celého představení, impozantní výkon, ten nejlepší Loge, kterého v opeře máme. To jsou namátkou citace z nadšených kritik amerických novin, které vyzdvihují váš výkon v opeře Zlato Rýna. Je to pro vás zatím ten největší úspěch? 

Určitě, ale stále říkám: to, že zpíváte v Metropolitní opeře, ještě neznamená, že zažijete tu nejkrásnější práci, která existuje. V Chicagu ale byla jak s režisérem Davidem  Pountneym, tak dirigentem Andrewem Davisem fantastická práce. 

Sklidil jste velké uznání za zahraniční angažmá ve Wagnerovi, ale i doma zpíváte v Janáčkově opeře Z mrtvého domu v režii Daniela Špinara, kterou kritika hodně chválila. 

Inscenace v Národním divadle pro mě byla velmi výjimečná. A také práce s Danielem Špinarem. Dělal jsem slavnou Chéreauovu produkci, vrátil jsem se po ní do Prahy a říkal jsem si, jestli je někdo schopný udělat ještě lepší inscenaci než Patrice Chéreau? Špinar ji opravdu udělal. 

Stihl jste také nahrát vánoční album s názvem X MAS. Našel jste kromě notoricky známých písní, které asi nemohou chybět, i melodie, jimiž chcete překvapit?

Ano. Vybral jsem španělský duet El Nacimient, který když jsem slyšel, věděl jsem, že to s nikým jiným nemůžu nazpívat než s Adamem Plachetkou. S Kateřinou Kněžíkovou jsem se pak potkal v duetu One God, který nazpívala původně Barbra Streisandová. Martin Chodúr k němu napsal tak krásný český text. Vybrali jsme i Ave Maria, protože tato skladba k Vánocům patří. Na albu je i píseň, která není výjimečná a není vánoční, jmenuje se En Aranjuez Con Tu Amor, ale je to tak krásná píseň, nazpíval ji už José Carreras či Plácido Domingo, takže jsem ji nemohl vynechat.

Už tuto neděli chystáte v Národním divadle narozeninový koncert, shodou okolností ho připravuje Daniel Špinar. Vyprodané představení bude natáčet Česká televize. Co o jeho programu můžete prozradit?

Jmenuje se Štefan Margita Gala 60. Máme jednu malou změnu: obrovskou náhradou za Dagmar Peckovou bude Eva Urbanová. A na koncert dorazí i další světové hvězdy: Eva-Maria Westbroek, Simona Houda Šaturová, Josef Moravec a Jiří Brückler. Už se moc těším.