Filmová upoutávka týdne: Našel se život ve vesmíru. Přátelský asi zase není

Vesmír filmaře nepřestane fascinovat. Někteří přitom jdou cestou čisté fantazie (celosvětově nejvýdělečnější film všech dob Avatar), jiní zůstávají nohama jenom v mírném stavu beztíže (Gravitace). Snímek Život, který do kin zamíří v květnu 2017, by mohl spadat do druhé kategorie. Mezi astronauty, kteří se seznámí s mimozemskou formou života, se nachází i Ryan Reynolds nebo Rebecca Fergusonová.

Šestičlenná posádka Mezinárodní vesmírné stanice se může považovat za šťastlivce. Mají totiž příležitost zkoumat první důkaz o existenci mimozemského života na Marsu. Co začíná jako vědecké bádání, které může přinést zápis do historie, ale zřejmě neskončí dobře, protože nalezená forma života je inteligentnější a méně ochotná snášet testování, než čekali.

Vesmírnou misi měl na starost Daniel Espinosa, který v Česku před několika roky natáčel snímek Dítě číslo 44, v němž si zahrál Gary Oldman i Tom Hardy a kvůli kterému štáb obsadil i pražskou stanici metra Anděl. V případě filmu Život nejspíš neletěli na skutečnou stanici ISS, i tak se ale pokusí dojem z beztížného stavu podobný filmu Gravitace se Sandrou Bullockovou nasimulovat a co nejvěrněji přiblížit.

Zařadí se mezi oblíbená sci-fi?

I v případě Života čeká na posádku smrtelné nebezpečí, které ale podle upoutávky nabere spíš hororovou podobu po vzoru dalšího sci-fi, a to Sunshine. V něm tým astronautů vyrazil s velkou výbušninou ke Slunci, aby ho nastartovali, ale jejich snažení chtěl překazit šílenec, který příliš dlouho hleděl do sluníčka.

Palubu ISS, kde se zkoumá vzorek života z Marsu, obývají i známí herci - především Ryan Reynolds, který letos slavil úspěch s komiksovým Deadpoolem, Jake Gyllenhaal, který se v listopadu představí v Nočních zvířatech, nebo Rebecca Fergusonová, která loni podstoupila Mission: Impossible. A japonský herec Hirojuki Sanada by neměl mít s rolí astronauta problém - byl totiž už jedním z těch, kdo mířil ke Slunci v Sunshine.