Kupkův Tvar modré si nový majitel nesmí odvézt do ciziny, rozhodl soud

Plátnu „Tvar modré“ od malíře Františka Kupky zůstane statut kulturní památky. Podle zjištění ČT o tom rozhodl Ústavní soud, když zamítl stížnost aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery, která žádala o zrušení státní ochrany. Obraz totiž před čtyřmi lety vydražila za víc než 55 milionů korun do ciziny, kulturní památka přitom nesmí opustit území republiky.

Obraz od nejprodávanějšího tuzemského malíře a spoluzakladatele moderní tradice abstraktní malby se v roce 2012 vydražil za 55,75 milionů a až posléze se zjistilo, že ho nový majitel nemůže odvézt do ciziny kvůli památkové ochraně. Podle Národního památkového ústavu se plátno stalo památkou v roce 1997 jako součást takzvané Waldesovy sbírky.

Loosovská aukční síň následně žádala ministerstvo kultury, aby památkovou ochranu zrušilo, a když neuspěla, podala žalobu k pražskému městskému soudu. Městský soud jí ovšem rovněž nevyhověl. Uvedl, že dílo je možné vystavovat v zahraničí se souhlasem ministerstva kultury.

Poslední zamítnutí z brněnského paláce

Galerie později neuspěla ani u Nejvyššího správního soudu, který nezrušil prohlášení obrazu za kulturní památku, a stejně nyní rozhodl také Ústavní soud.

„V projednávaném případě Ústavní soud nemá žádné pochybnosti o tom, že v roce 1997 učiněný zásah do základního práva tehdejšího vlastníka obrazu na ochranu vlastnictví byl proveden ve veřejném zájmu a za podmínek, které stanoví zákon,“ napsal v odůvodnění. „Splňoval i vyžadované kritérium přiměřenosti, tj. spravedlivé rovnováhy mezi požadavky obecného zájmu společnosti a požadavky ochrany základních práv jednotlivce.“