Paul Nash léčil válečné trauma krajinou

Britská galerie Tate Britain představuje rozsáhlou retrospektivu britského malíře a grafika Paula Nashe a podle tamního tisku jde o jednu z klíčových výstav letošního roku. Odkrývá temné světy oficiálního umělce obou světových válek i krajinomalby, k níž se obrátil po otřesných zážitcích z fronty.

Žánrová paleta britského malíře Paula Nashe (1889–1946) je rozmanitá – od dystopických výjevů přes mystickou romantiku až po dotek surrealismu. Přesto ho svět zná hlavně jako jednoho z těch, kteří štětcem zachytili tragédie i triumfy první světové války.

Podle kritičky umění Estelle Lovattové lze jeho díla ale vztáhnout i na aktuální situaci. „Když se podíváme na obrazy, které vídáme ve zprávách, o imigrantech v Calais, je strašlivé, co se děje. Z Nashových maleb se můžeme mnohé naučit – ta zvěrstva, všechny ty zbytečně zmařené životy během válek,“ domnívá se.

Krajina a deprese

Po konci první světové války našel Nash na čas útěchu v krajině. „Velmi ho poznamenalo, co viděl – všechny ty bitvy i to, co může člověk udělat přírodě,“ podotkla Lovattová. Jeho obrazy znovu potemněly na konci třicátých let, když mu zemřel otec a umělec upadl do depresí.

V Tate Britain vystavují Paula Nashe (zdroj: ČT24)

Pionýra britské meziválečné moderny kromě obou světových válek a vleklých zdravotních problémů poznamenal i surrealismus – zajímala ho především metafyzická linie svobodného žánru. Nejednoznačnost a prostor pro fantazii tak provází celou jeho pozdější tvorbu. „Byl docela tajemnou osobou. Velmi ho zajímaly skryté významy, takže to, že mnoho jeho prací je možné vidět dvoustranně, konvenuje s jeho osobností,“ upozornila kurátorka Inga Fraser.  

Kromě maleb se Paul Nash aktivně zajímal i o techniku rytiny, ilustroval knihy, bavil ho průmyslový design i fotografie. Výstava v Tate Britain jeho tvorbu představuje do 5. března.