Jan Kaláb zaujal v Paříži kruhem a barvami

Jan Kaláb vystavuje v Paříži (zdroj: ČT24)

Jan Kaláb se na mezinárodní úrovni proslavil už dříve jako autor graffiti. První samostatná výstava tohoto českého umělce v Paříži jej ale představuje spíše jako abstraktního výtvarníka. A dobrá pověst ho předešla - ještě před slavnostním zahájením galerie prodala zhruba třetinu vystavených děl.

Do pařížské galerie Openspace přivezl Kaláb více než třicet děl. Všechna vznikla speciálně pro tuto výstavu. „Můj koncept je představit několik svých poloh, které používám. Společným jmenovatelem všeho je kruh a barvy,“ uvedl do své tvorby umělec. 

Galerie Openspace otevřela před čtyřmi roky, za tu dobu si její majitelé stihli mezi sběrateli udělat dobré jméno. „Před téměř dvěma lety jsme měli Jana Kalába na titulní straně našeho časopisu a viděli jsme, jak velkou odezvu měl u všech našich sběratelů,“ vysvětlila spolumajitelka výstavní síně Samantha Longhiová, proč se rozhodli českému výtvarníkovi uspořádat samostatnou výstavu.

Bude vyprodáno?

Načasování nemohlo být lepší - v Paříži se totiž konají v těchto dnech významné mezinárodní umělecké veletrhy. Jan Kaláb má tak možnost zaujmout sběratele a galeristy z celého světa. „Více lidí uvidí moji práci a budou ji brát vážněji, protože je vystavena ve známé galerii v Paříži,“ slibuje si od výstavy umělec. 

Pařížští galeristé jsou si úspěchem jistí. Výstava potrvá do 12. listopadu a majitelé Openspaceu jsou přesvědčení, že na jejím konci bude vyprodaná.