Man Bookerovu cenu získal satirik Beatty jako první Američan

Man Bookerovu cenu získal Paul Beatty (zdroj: ČT24)

Provokativní kniha The Sellout amerického spisovatele Paula Beattyho získala letošní literární Man Bookerovu cenu. Publikace dotýkající se hned několika společenských tabu včetně rasismu je prvním oceněním této kategorie pro amerického autora.

Beattyho román popisuje příběh mladého Afroameričana, který se snaží obnovit otroctví a rasovou segregaci v předměstí Los Angeles. Satirickým stylem se dotýká nejen rasových stereotypů, ale třeba verbálních útoků či politického násilí.

Pět porotců nakonec hlasovalo pro Beattyho jednomyslně – podle předsedkyně Amandy Foremanové kniha „vykuchává každé společenské tabu“. Čtyřiapadesátiletý Beatty převzal na ceremoniálu v Londýně peněžitou cenu 50 tisíc liber (1,6 milionu korun) od manželky prince Charlese Camilly.

Nesnáším psaní. Tuhle knihu nebylo lehké psát a vím, že není lehké ji číst. Každý to pojímá z jiného úhlu.
Paul Beatty
Laureát Man Bookerovy ceny za rok 2016

Letos je už třetím rokem cena, kterou od roku 1968 udělují britští novináři, kritici či vydavatelé, otevřena i pro jiné národnosti než Brity. Podmínkou však je, aby bylo dílo napsáno v angličtině. Podle Foremanové je oceněná kniha „románem naší doby“, obsahujícím „nemilosrdný humor“. V mnohém prý připomíná klasiky Jonathana Swifta nebo Marka Twaina.

  • Hlavní postava Bonbon je obyvatelem „agrárního ghetta“ na jižním okraji Los Angeles. Stane před Nejvyšším soudem kvůli pokusu znovunastolit otroctví a segregaci v místní střední škole. Svou snahu přitom omlouvá potřebou „dosáhnout společenského pořádku“.

Dalšími pěti finalisty byli Deborah Levyová (Británie), Madeleine Thienová (Kanada), Otessa Moshfeghová (USA), David Szalay (Kanada) a Graeme Macrae Burnet (Británie).

Finalisté Man Bookerovy ceny 2016
Zdroj: Reuters