Hugo Boettinger se vrací do dějepisu výtvarného umění

Západočeská galerie připomíná Huga Boettingera (zdroj: ČT24)

Maloval portréty, krajinu i akty, nejvíce ho ale ve dvacátých letech minulého století proslavily humoristické kresby. Výtvarník Hugo Boettinger zemřel téměř před dvaaosmdesáti lety a jeho jméno i dílo upadají v zapomnění. Znovu připomenout plzeňského rodáka se nyní pokouší Západočeská galerie výstavou Kronikář nových časů.

Výstava je především sestavena z Boettingerovy pozůstalosti. Západočeská galerie její část, zhruba čtyři tisíce kreseb, získala koncem padesátých let, až doteď ji ale nikdo nezpracoval. Vybraná a prezentovaná díla ukazují výtvarníka jako zdatného portrétistu i úspěšného karikaturistu.

Má přiblížit autora široké veřejnosti, ale také ho vrátit do českého dějepisu výtvarného umění.
Roman Musil
ředitel Západočeské galerie

Boettinger je považován za jednoho z prvních profesionálních novinových kreslířů. První karikatury publikoval už v roce 1902, po vzniku Československa je pak s velkým zájmem tiskly Lidové noviny nebo humoristické časopisy. „Přispíval hlavně do Šibeniček, Raracha a Nebojsy. Do těchto časopisů kromě kreslířů přispívali různí literáti, například Eduard Bass nebo bratři Čapkové,“ doplnila autorka výstavy Ivana Jonáková. 

Zajímavostí je, že Boettinger své komické kresby nikdy nepodepisoval pravým jménem – zásadně je uveřejňoval jen pod pseudonymem Dr. Desiderius.

První soubornou výstavu uspořádal Boettingerovi Spolek Mánes v Praze v roce 1912. Ta aktuální potrvá v Masných krámech do začátku příštího roku.