Ještě nejsem mrtvý. Phil Collins se vrací na scénu

Ještě nejsem mrtvý, vzkázal hudebník Phil Collins a začal připravovat stejnojmenné turné po Evropě. Na turné vyrazí po více než čtyřleté odmlce. Britský zpěvák a skladatel za svou dlouhou kariéru získal několik Grammy a Oscara za píseň k filmovému Tarzanovi. K více než sto milionům prodaných desek nyní přidá novou. Současně vydává autobiografickou knihu, ve které se ohlíží za životem popové legendy.

Bývalý bubeník a zpěvák populární skupiny Genesis vydal novou skladbu naposledy v roce 2002 a nebyl na turné od roku 2011. V autobiografické knize, jež vychází v těchto dnech, se kromě jiného svěřil s tím, že měl problémy s alkoholem. „Přestal jsem pracovat, protože jsem chtěl být jako otec doma. Bohužel, jakmile jsem šel do důchodu, moje rodina se rozpadla. Takže jsem doma nikoho neměl. To vedlo k tomu, že jsem začal pít. Nyní jsem změnil názor. Žiji totiž se svými dětmi, které chtějí, abych pokračoval v tom, co umím,“ vysvětlil na tiskové konferenci.

Za bicí zasedne patnáctiletý syn

Upřesnil, že v rámci turné Not Dead Yet (Ještě nejsem mrtev) bude nejprve na začátku června několikrát koncertovat v Londýně. Další koncerty plánuje v Kolíně nad Rýnem nebo v Paříži. Sdělil, že za bicí nezasedne on, ale jeho patnáctiletý syn. „Lidé mi během posledních let opakovali, že jim chybím. A tak jsem se zamyslel nad tím, proč se vlastně nechci vrátit. Jen kvůli principu, že jsem už jednou odešel do důchodu? A co? Tak jsem teď prostě změnil názor,“ vysvětluje Phil Collins.

Phil Collins se vrací na scénu (zdroj: ČT24)

Kromě evropské koncertní šňůry chystá také novou desku. Na turné však bude zřejmě hrát hlavně osvědčené hity. „Nebyl jsem na scéně dost dlouho, takže si myslím, že největší hity nebudou nudit. Myslím, že lidé budou naopak rádi, když zahraju písně, které dobře znají. Samozřejmě se také pokusím překvapit,“ slibuje fanouškům.

Slavný Angličan již po světě prodal více než 100 milionů alb v rámci své sólové kariéry a dalších přes 150 milionů alb s Genesis. V posledních letech vystoupil jen na několika charitativních večerech a skládal písně pro jiné, například pro autory hudební komedie Tarzan.

Collins se připojil k Genesis v roce 1970 jako bubeník a později nahradil Petera Gabriela jako hlavní vokalista. V 80. letech získal sólový úspěch s řadou hitů jako In The Air Tonight, Against All Odds a Two Hearts, zatímco dál pokračoval jako frontman skupiny Genesis. Získal sedm cen Grammy. V červnu 2007 spolu s Genesis koncertoval také v Praze.