Paul Simon přehluší zvuk ticha. V Praze zahajuje evropské turné

Paul Simon v Praze zahajuje koncertní turné (zdroj: ČT24)

Po čtvrtstoletí se do Česka vrátil americký zpěvák a skladatel Paul Simon. Navíc proto, aby v Praze zahájil své evropské turné k poslední desce. Simon, známý především jako půlka dvojice s Artem Garfunkelem, vystoupí 17. října v pražské O2 areně.

Simon s Garfunkelem spolu zpívali od třinácti, proslavili se už v šedesátých letech, prorazit jim pomohla píseň Sound of Silence. Spolu natočili desky Parsley, Sage, Rosemary and Thyme (1966), Bookends (1968) či Bridge Over Troubled Water (1970), jejíž titulní skladba se stala hitem, přestože vznikla v roce, kdy se hudební duo rozešlo. Jejich písně jsou známy také z filmu Absolvent, zejména Mrs. Robinson, za niž Paul Simon získal první ze svých šestnácti cen Grammy.

Na dvouhodinovém pražském koncertě připomene pražskému publiku samozřejmě nejznámější skladby svého repertoáru, zahraje také ale výběr ze třináctého sólového alba Stranger to Stranger, které vyšlo letos v červnu. Jeho nejceněnější deskou je Graceland z roku 1986, nejen pro propojení s jihoafrickými rytmy. „Pro mě je o získávání zkušeností v mém životě – hudebně, politicky. Je o dospívání. Je to dar, který jsem dostal,“ říká o něm Simon.

V Praze koncertoval poprvé hned v roce 1990 – do tehdejšího Československa přijel nejen jako světová hvězda, ale i jako mezinárodní pozorovatel prvních demokratických voleb.

Z Prahy cesta pětasedmdesátiletého zpěváka pokračuje do Německa, Francie či Španělska, evropské turné zakončí 21. listopadu v Dublinu.