Praha je noir. Tučková, Urban a další sepsali temné detektivky

Čtrnáct současných českých autorů sepsalo novou antologii kriminálních a tajemných příběhů s pražskými náměty. Do knihy nazvané Praha noir přispěli třeba Miloš Urban, Kateřina Tučková nebo Karol Sidon. Kniha vyjde také v americké verzi, kterou newyorské nakladatelství Akashic Books zařadilo do prestižní řady Noir.

Editor souboru Pavel Mandys napsal, že historie české literární detektivky není příliš bohatá a rozmanitá a subžánr označovaný jako noir se v ní vyskytuje sporadicky. „Hlavním důvodem tohoto stavu je 40 let policejního státu, který navíc po převážnou část této doby pečlivě sledoval, zda propagandistický obraz jeho represivních složek není v literatuře nějak zpochybňován nebo očerňován,“ uvedl editor knihy.

Skandinávská změna

České detektivky i v porevoluční době podle Mandyse těžily z tradice druhé poloviny dvacátého století, kdy jejich hrdinou byl malý český člověk, který občas provedl něco ošklivého. Změna přišla až s popularitou skandinávských románů, jež ukázaly, že i v zemích s nejvyšší kvalitou života a nejnižší kriminalitou mohou vznikat věrohodné dramatické příběhy o krutých vraždách a spletitém vyšetřování s nejasnými závěry.

Praha noir nabízí temné detektivky (zdroj: ČT24)

A „noirové“ prostředí vzniklo i v Česku. Podnikatelské elity a politici se s organizovaným zločinem propojili velmi rychle a čistá není ani policie, ani justice, jak to dokumentovaly a dále dokumentují četné kauzy v médiích, popisuje editor chvíli, kdy dostal od nakladatele nabídku, aby sestavil kolekci povídek pro americkou sérii Noir.

S Urbanem na Karlův most, se Stančíkem do židovského města

Čtenáři se v ní s Milošem Urbanem vydají na Karlův most, s Michaelou Klevisovou na žižkovské nákladové nádraží, v akčních příbězích Štěpána Kopřivy a Martina Goffy navštíví Hostivař a Vyšehrad. Petr Stančík nahlíží do tajemného světa někdejšího židovského města, Petra Soukupová líčí nevysvětlitelné zmizení ve Stromovce, Kateřina Tučková zase zkoumá temnou minulost starého domu na vltavském nábřeží.

Výčet autorů doplňují Irena Hejdová, Ondřej Neff, Markéta Pilátová, Michal Sýkora, Petr Šabach, Jiří Walker Procházka a Karol Sidon píšící jako Chaim Cigan. Kniha vychází také v americké verzi, kterou newyorské nakladatelství Akashic Books zařadilo do prestižní řady Noir. Čeští autoři a Praha se tak zařadili do světové edice, v níž už vyšly tajemné příběhy z New Orleans, Londýna, Teheránu nebo Helsinek.