Rockové legendy se sejdou v poušti. Nasuchu ale ještě nejsou

Komentář hudebního publicisty Pavla Klusáka (zdroj: ČT24)

Kalifornské město Indio o víkendu přivítá šest legend rockové hudby – na třídenním koncertu vystoupí postupně The Rolling Stones, Bob Dylan, Paul McCartney, Neil Young, Roger Water a The Who. Veteráni z The Rolling Stones navíc oznámili, že už v prosinci vydají po jedenácti letech nové studiové album.

„Zažíváme dobu, kdy je festivalů tolik, že pořadatelé musí nabídnout něco navíc – zvláštní atrakci nebo speciální místo. Třeba šest megahvědz najednou,“ říká k dramaturgii koncertu s podtitulem „pouštní jízda“ hudební publicista Pavel Klusák. 

Organizátoři upozorňují, že takové vystoupení lze zažít jen jednou za život. V tom se podle Klusáka nejspíš nemýlí. „Ať chceme, nebo ne, rockový věk jde do finále. Všichni víme, že za dvacet let už tady tihle muzikanti nebudou nebo nebudou moct hrát, a je třeba si to užít,“ podotýká. 

The Rolling Stones nahrávají blues

Hudební legendy zahrají po dvojicích, program otevřou v pátek 7. října písničkář Bob Dylan a kapela The Rolling Stones. Ti den před koncertem oznámili, že 2. prosince vydají nové studiové album. „Jejich dlouhé intenzivní šňůry patří k nejvýnosnějším na zeměkouli a dávali jim přednost. Pořád na ně stotisícové publikum chodí,“ vysvětluje jedenáctiletou pauzu od poslední původní nahrávky Klusák. 

Na desce s názvem Blue & Lonesome by se Stouni měli vrátit ke stylu blues, jímž kdysi začínali. Nahráli ji za pouhé tři dny v Londýně a na dvou z celkem dvanácti skladeb se k nim připojil i Eric Clapton.