LSD a módní časopisy. Výtvarnice využila galerii jako Vision Board

Do svých maleb ukládá zážitky, přání a sny, ale také fascinaci módou a designem. Výtvarnice Ludmila Smejkalová připravila výstavu Noc a den pro pražskou Polansky Gallery, ve které pomalovala rovnou celé stěny. Expozice nese kromě českého také anglický název Vision Board.

„Nepřesný český překlad nástěnka přání a snů působí na první pohled trochu nevědecky, na rozdíl od anglického označení vision board. Vizualizace životních cílů pomocí kreseb, fotografií nebo ručně psaných poznámek, je populární technika využívaná při kurzech osobního rozvoje. Ať už osobní rozvoj znamená cokoliv,“ uvažuje kurátor Jiří Havlíček.

Vizuální deníky

Obrazy Ludmily Smejkalové kombinují záznamy emocí, osobní prožitky, inspirace východní filozofií, šamany nebo změněnými stavy vědomí. „Nedám dopustit na LSD, protože to mě kdysi vytáhlo z největších depresí,“ říká malířka. Zároveň část výstavy tvoří fotky vystřižené z módních časopisů, většinou dokreslované, které fungují jako obrazové poznámky a vizuální deníky. Sama výtvarnice navrhuje módu a tetuje.

Polansky Gallery vystavuje Vision Board (zdroj: ČT24)

„Rozdíl mezi ezoterikou a psychologií z lifestylových časopisů, se stává téměř neviditelný. Od poloviny dvacátého století se hranice toho, co lze ještě považovat za seriózní výzkum lidské mysli, posunula směrem k méně uchopitelným, pro západní civilizaci nezvyklým konceptům. Šedesátá léta vnesla do psychologie inspiraci východní filozofií a šamanskými technikami. Změny vnímání za pomoci halucinogenů byly zkoumány v laboratorních podmínkách a rozšířené vědomí se stalo vědecky přijatelným termínem,“ pokračuje kurátor.

Výstavě dominuje rozsáhlá nástěnná malba, kterou Ludmila Smejkalová malovala přímo na zdi galerie intenzivně celé dva měsíce. Pracuje zároveň s geometrií, abstrakcí, změtí čar, vzorů, textilních potisků i textem. „Je to pohled z jeskyně na moře, situace, kdy máte možnost být v přírodě u moře a dívat se, jak se mění den a noc,“ popisuje malířka. Výstava Noc a den aneb Vision Board potrvá v pražské Polansky Gallery do konce října.