Praha nejsou jen auta a turisti. Náměstí Jana Palacha je Open Square

Na pražském náměstí Jana Palacha se v sobotu odpoledne koná třetí ročník festivalu Open Square. Na návštěvníky čekají výstavy, přednášky, workshopy, divadla, koncerty nebo debaty s architekty a umělci o podobě centra Prahy. Zároveň jsou otevřeny běžně nepřístupné prostory Filozofické fakulty, UMPRUM nebo Rudolfina.

Festival společně připravilo deset institucí, které sídlí v centru Prahy, mimo jiné Česká filharmonie, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Galerie hlavního města Prahy, Pražská konzervatoř nebo Galerie Rudolfinum. „Chceme ukázat, že centrum Prahy nejsou jenom auta a turisti, ale že je tady inspirativní vědecká a umělecká komunita, která má veřejnosti co nabídnout,“ zve za organizátory Ina Píšová.

Náměstí Jana Palacha je Open Square (zdroj: ČT24)

Přímo na náměstí bude probíhat řada workshopů a dílen. Děti i dospělí zájemci si mohou vyzkoušet japonskou kaligrafii, tradiční korejské hry nebo se mohou naučit, jak si objednat v japonské či vietnamské restauraci jídlo v daném jazyce. Festival dále nabízí možnost debatovat s odborníky z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Na tvůrčích dílnách na Filozofické fakultě je možné nahlédnout do techniky a psychologie slavných hororových filmových scén. Rodiče s dětmi pak mohou zavítat do Rudolfina na hudební workshop pod vedením hudebníků České filharmonie nebo navštívit dílnu mistra houslaře. Náměstí zároveň oživí jazzové koncerty, cimbálovka nebo kapely z Filozofické fakulty. Festival večer uzavře koncert Dana Bárty a Robert Balzar Tria.