Do Dne architektury se zapojí továrny, sídliště i vily

Opuštěné průmyslové areály, zajímavé novostavby či architektonické skvosty. Různorodé podoby architektury přiblíží na 63 místech v Česku a na dvou na Slovensku festival Den architektury, který ovšem potrvá dny dva – 1. a 2. října. V Praze je navíc spojen s filmovou přehlídkou.

Největší nabídku akcí šestého ročníku přichystali organizátoři v Brně, Šumperku, Hořicích a v Praze. Zájemci se mohou o prvním říjnovém víkendu podívat například do skláren v Josefově Dole, na brněnské sídliště Lesná, za současnou architekturou do Slavonic či do Frýdlantu nebo do historických vil v Prachaticích a Hořicích.

Část projektu s podtitulem „hurá dovnitř“ zpřístupní běžně nedostupné stavby a prostory. V Praze například mohou návštěvníci nahlédnout do vysočanského komplexu Pragovka, Moravská galerie v Brně otevře podzemí Místodržitelského paláce a v Prachaticích si lze prohlédnout jednu z nejvýznamnějších modernistických staveb v jižních Čechách.

Další tipy na zpřístupněné prostory najdete ve fotogalerii:

Šestý Den architektury nabízí zdarma více než 150 akcí. Od komentovaných procházek přes přednášky a workshopy až po happeningy či cyklojízdy. 

Královská architektka i filmy o architektuře

Do akce se zapojí také známé osobnosti, například „šumný“ architekt David Vávra nebo výtvarník a rapper Vladimir 518. Do Prahy přijede na přednášku někdejší nizozemská královská architektka Liesbeth van der Pol.

Beseda s ní je součástí festivalu Film a architektury, jehož program od 1. do 5. října zahrnuje mimo jiné také mezinárodní konferenci týkající se zemí Visegrádu či vyhlášení vítězů projektu My Street Films, v němž může kdokoli natočit snímek o místě, kde žije.

Den architektury pořádá spolek Kruh, jehož zakladatelka Marcela Steinbachová před nedávnem obdržela titul Architekt roku 2016. Mimo jiné za pořádání této akce.