Podívejte se: Česká filharmonie vstoupí do nové sezony v České televizi

Česká filharmonie vstupuje do nové sezony. Na koncertech ve čtvrtek a v pátek pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka zahraje nejprve Čajkovského Houslový koncert D dur. Sólistou bude americký houslista Joshua Bell. V Mahlerově Písni o zemi pak zazpívají mezzosopranistka Bernarda Fink a tenorista Pavel Černoch. Česká televize nabídne přenos z Dvořákovy síně Rudolfina na ČT art a na svém webu.

Jeden z nejproslulejších amerických houslistů střední generace Joshua Bell splní slib, který dal filharmonikům před několika lety, že vystoupí s Českou filharmonií v pražském Rudolfinu. Hudební ředitel Academy of St Martin in the Fields a nositel řady světových ocenění si pro slavnostní koncert vybral známý Houslový koncert D dur od Petra Iljiče Čajkovského.

Upoutávka - Zahajovací koncert 121. sezony České filharmonie

Druhou skladbou večera bude slavná Píseň o zemi od Gustava Mahlera. Přes bohatou a nádhernou instrumentaci se jedná o dílo velmi intimního charakteru, v němž autor na podkladu čínské poezie hovoří o svých pocitech, smutcích i ztraceném mládí. Sólových partů se ujmou slavná mezzosopranistka Bernarda Fink, která s Českou filharmonií spolupracuje pravidelně, a tenorista Pavel Černoch, jenž sklízí úspěchy ve světě a v Písni o zemi bude v Praze debutovat.

Dirigenty posílí Semjon Byčkov

Po skončení koncertu budou slavnostně pokřtěny dvě nové nahrávky České filharmonie, které v první polovině října vyjdou u prestižního britského vydavatelství Decca Classics. První z nich je souborná nahrávka Slovanských tanců s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem. Druhé CD zahrnuje Šestou symfonii Petra Iljiče Čajkovského a předehru Romeo a Julie s dirigentem Semjonem Byčkovem.

Dirigentský tým České filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka posílí v následující 121. sezoně právě ruský umělec Semjon Byčkov. Vedle nich bude první český orchestr řídit dalších šest hostujících dirigentů. Na koncertech ve Dvořákově síni vystoupí světoví sólisté, kromě houslisty Bella třeba sopranistka Olga Pereťjaťková. Nadále se bude rozvíjet také vzdělávací činnost. Oproti 250 akcím pro 40 tisíc návštěvníků v jubilejní 120. sezoně je na novou sezonu naplánováno zhruba 400 akcí.