"Nejsem u vytržení, ani v depresích. Jsem Brit," říká komik Bill Bailey

Bill Bailey: Beru věci takové, jaké jsou (zdroj: ČT24)

Nejsem u vytržení, ani v depresích, jsem vlastně typický Brit, beru věci takové, jaké jsou, říká anglický komik a hudebník Bill Bailey. Českému publiku je patrně nejznámější jako potrhlý knihkupec Manny ze seriálu Black Books. V pondělí mu za jeho postřehy tleskal Velký sál pražské Lucerny, ve čtvrtek se jeho skečů dočká také publikum v brněnském Sono Centru. Hlavní myšlenkou show nazvané Limboland je to, jak si ideálně představujeme své životy a jaká je realita.

„Britové obecně jsou velmi upjatí. V Británii neříkáme, že jsou věci úžasné nebo skvělé, ale říkáme, že nejsou tak špatné. Nejsou tak hrozné, jak jsme předpokládali, ale o málo lepší. A tohle je vlastně i můj přístup k životu. Prostě beru věci takové, jaké jsou,“ říká Baily. Hlavní myšlenkou show Limboland je střet mezi představou perfektního života a tvrdou realitou. Komik kromě mluveného slova servíruje také hudební kusy, od protest songu přes country až po nejpomalejší verzi písně Happy Birthday.

Stand-up zahrnuje všechno

Bailey navštívil Prahu poprvé před dvěma lety, kdy se svou show Qualmpeddler nadchl vyprodaný sál pražského divadla Hybernia. Během své tehdejší návštěvy vysvětlil, proč v posledních letech dává jednoznačně přednost stand-up před svými dalšími profesními aktivitami: „Stand-up zahrnuje všechno, co dělám rád. Je tam hraní, jsou tam skeče, přízvuky, hudba, kontakt s publikem. Prostě všechno v jednom.“

Bill Bailey je držitelem ceny British Comedy Award. Kromě sitcomu Black Books hrál v seriálu BBC1 Jonathan Creek, ve vánočním speciálu Doctor Who, v dramatu Skins a má za sebou řadu různých televizních aktivit. Podporuje charitativní organizace, například International Animal Rescue, The Sumatran Orangutan Society, Bowel Cancer UK a další. Má čestný doktorát z australské univerzity Sunshine Coast v Queenslandu za významný přínos k zlepšování životního prostředí na planetě.