Jízda autem není jako cesta kolem světa, říká autor nejlepšího českého komiksu

ROZHOVOR. Nejlepším českým komiksem s původním scénářem se letos stal Oskar Ed: Můj největší sen od Branka Jelinka. Komiksovou Cenu Muriel získal o víkendu na brněnském festivalu KOMA. Vítězná kniha podle poroty zahrne v jedné jízdě autem celý život. Nejlepší komiks představil jeho autor také v rozhovoru pro Českou televizi.

Vesmírná dobrodružství nebo superhrdiny bychom ve vaší knize hledali marně. Jde v podstatě o jednu dlouhou rodinnou jízdu autem. Nebál jste se vsadit na komorní až intimní příběh? 

Když jsem přemýšlel o knížce, chtěl jsem si dát zadání, které by pro mě bylo trochu výzvou a které by neodráželo nic z toho, co jsem dělal předtím. S malým prostorem v autě jsem se musel popasovat a uvažovat o něm jiným způsobem než třeba o velkolepé cestě kolem světa.

Jeden z porotců cen Pavel Kořínek váš komiks popsal jako „existenciální road movie mezi představou a skutečností“. Co si pod tím představit?

Cesta autem je jen jeden motiv, komiks především pojednává o složité životní situaci jedné rodiny. Důležitou postavou je malý chlapec, který se snaží tuto traumatickou situaci řešit. A o tom je a knížka – o tom, jak se dítě ocitá ve složité situaci a hledá cesty ven.

Příběh vypráví malý, velice vnímavý kluk. Co autorovi taková perspektiva nabízí?

Z mého pohledu nabízí více prostoru pro hru. Také každé trauma je mnohem intenzivnější, když ho prožívá malé dítě, alespoň tak to vnímám.

Rozhovor s Branko Jelinkem (zdroj: ČT24)

K hlavní postavě Oskara Eda jste se vrátil po několika letech, jak se jeho charakter vyvinul?

Postavičku Oskara Eda používám jako oblíbený vizuál, jako třeba když filmový režisér pracuje se svým oblíbeným hercem, protože mu rozumí. Je to pro mě postava, kterou mohu vložit do jiného příběhu, nesouvisejícího s předchozím.  

Knížku jste vydal po deseti letech, chystáte už další pokračování? 

Zatím ještě vyčkávám a hledám téma. 

Muriel ocenila i Lipse Tulliana

Kromě nejlepšího českého komiksu s původním scénářem byla udělena cena Muriel také za nejlepší původní kresbu. Dostal ji komiks Drak nikdy nespí od Jiřího Gruse. Do Síně slávy byl uveden člen Divadla Járy Cimrmana Jaroslav Weigel, tvůrce scénáře k příběhu o nejobávanějším náčelníkovi lupičů Lipsi Tullianovi. S kresbami Káji Saudka vycházel na začátku 70. let.

Ceny Muriel se obvykle udělovaly na pražském festivalu KomiksFEST, který se ale letos nekoná. Štafetu proto převzali brněnští pořadatelé.