Bach je vážně cool, když se spojí s breakdance

Breakdance se dá tančit na hip hop, elektronické melodie, ale také klasickou hudbu. Přesvědčila o tom německá skupina Flying Steps, která spojila moderní pohyby se skladbami Johanna Sebastiana Bacha. Výsledek předvedla před pár dny pražskému publiku během show Flying Bach, o prvním říjnovém víkendu se chystá také do Ostravy.

Flying Steps si troufli i na Bachovu toccatu a fugy. Začínají baletními figurami, ale po pár taktech se promění v hiphopery. „Není to jen tanec na hudbu, to by nám nestačilo. Potřebovali jsme se dostat hlouběji. Fugy mají například různé hlasy, melodie se v určitých částech liší. A my jsme si řekli, že by každý tanečník mohl představovat jeden tento hlas,“ popisuje využití Bachovy hudby choreograf a tanečník, který si říká Mikel.

Němečtí tanečníci nechtějí jen přiblížit vážnou hudbu mladší generaci, ale také seznámit konzervativnější publikum s moderními uměleckými styly. „Po představeních se ptáme diváků, co na to říkají. Starší lidé jsou obvykle překvapení, jak krásná je kultura hip hopu. Mladší lidé, někdy i malé děti, za mnou zase chodí a říkají mi, že Johann Sebastian Bach je vážně cool,“ ukazuje se podle Mikela, že takový přístup funguje. 

Flying Steps ho na české publikum zkusí ještě jednou – 1. října v ostravském Gongu.

Bach jako breakdance (zdroj: ČT24)