Taková normální famílie. Na Fidlovačce se hádají generace

Jsou jedna rodina, ale různá generace. Pražské Divadlo Na Fidlovačce vstoupilo do nové sezony tragikomedií Famílie o mezigeneračních rozdílech. Tak trochu po italsku si je členové rodiny vyjasňují v režii Juraje Herze.

Zatímco starší generace italských imigrantů žijících v New Yorku si myslí, že rodina a domov jsou nejdůležitější, mladší si tím není tak jistá. „V inscenaci jsou komické a zároveň i hořké a životem trpké prvky,“ naznačil Lukáš Rous, že Famílie není čistou zábavou. Hraje v ní Nicka, který u svých prarodičů způsobí velké pozdvižení, když jim oznámí, že by se chtěl kvůli práci odstěhovat. 

„Je to mezigenerační hra o rodině, která drží pohromadě na určitých kořenech,“ shrnula představitelka jedné z babiček Eliška Balzerová. „Všichni jsme do hry vnesli své letité zkušenosti jak z manželství, tak i ze vztahu k dětem a vnukům,“ dodala, že problémy italské famílie nejsou vzdálené ani české rodině.

Famílie v Divadle Na Fidlovačce (zdroj: ČT24)

Hra amerického spisovatele a dramatika Joa DiPietra vznikla na konci devadesátých let. V New Yorku se dočkala více než osmi set repríz. Divadlo Na Fidlovačce ji hraje od poloviny září, na repertoár od stejného autora zařadila jako novinku také Umění vraždy. Komediální thriller s detektivní zápletkou o excentrických umělcích a zločinu uvede v premiéře 22. září.