Dvořákova Praha vylepšila Kytici Písní bohatýrskou

Rozhovor s Jakubem Hrůšou (zdroj: ČT24)

Vodník, Polednice, Zlatý kolovrat a Holoubek - komplet symfonických básní Antonína Dvořáka na motivy Erbenovy baladické sbírky Kytice má ve čtvrtek na programu festival Dvořákova Praha. Připojil k ní také málo hranou Píseň bohatýrskou. V Rudolfinu je provede Česká filharmonie pod taktovkou Jakuba Hrůši.

Dvořákovu Píseň bohatýrskou s úspěchem poprvé uvedl ve Vídni s Vídeňskou filharmonií Gustav Mahler. Přesto se dnes prakticky neuvádí. 

„Nejspíše proto, že Dvořák napsal tolik jiné krásné hudby a pravidla, která fungují v dějinách hudby, určila, že například básně podle Erbena dopadly jako populárnější a známější,“ vysvětluje dirigent Jakub Hrůša. 

Píseň obsahuje autobiografické prvky. „Dvořák vyjádřil autobiografii hudbou, a ne slovy, takže těžko říct,“ není podle Hrůši tak snadné rozpoznat, co o sobě skladatel prozradil. „Jedno z toho ale vyplývá: že hrdina, bohatýr, byl pro Dvořáka člověk, který dosáhl velkých výsledků v duchovní oblasti, ať už si pod tím představujeme umění nebo spiritualitu. Víme, že Dvořák byl velmi věřící člověk.“

Česká filharmonie
Zdroj: Česká filharmonie/Václav Jirásek

Program Dvořákovy Prahy pokračuje tento týden Dnem D, tedy koncerty vyhrazenými pro festivalové debuty mladých talentů, a v sobotu pak Rodinným dnem. 

Česká filharmonie zahraje na festivalu ještě předposlední den, 23. září, už bez Jakuba Hrůši. Hrůša, jehož respektovaný časopis Gramophone zařadil mezi deset největších talentů nastupující generace dirigentů, nastupuje od sezony 2016/2017 jako šéfdirigent Bamberských filharmoniků.