Petr Nikl dává prostor náhodě a láká diváky na Pijavice

Novou tvorbu známého výtvarníka a muže mnoha uměleckých dovedností Petra Nikla vystavuje Galerie Václava Špály na pražské Národní třídě. Nové obrazy vznikají, aniž by se umělec dotkl tužky nebo štětce. Expozice nazvaná Pijavice zve diváky do světa pouhé náhody.

Obrazy vytváří pohyb robotických hraček. Mechanický brouk leze po papíru, dokud mu nedojdou baterky, a vytváří překvapivé vzorce. „Moje činnost spočívá v tom, že nasypu barevný pigmentový prášek na papír, určím, jaké má barvy, určím jeho množství a pošlu brouky do práce,“ říká Petr Nikl. Výstava na pomezí performance potrvá do 16. října.

Nalákat do akvária

„Laboratorní výstavou Pijavice pokračuji v pokusech předvádění průběhu vzniku náhodných kreseb. Výstavní prostor proto pojímám jako veřejný ateliér,“ pokračuje Nikl. Zatímco při malování tematických motivů prý potřebuje samotu, samovolné procesy, kdy výsledek ponechává na spádu dění, naopak nabízí formu veřejného vystoupení.

Petr Nikl dává prostor náhodě (zdroj: ČT24)

Při vytváření kreseb, jaké nyní představuje, si totiž připadá nikoli jako tvůrce, ale jako spoluhráč. Tato role mu prý umožňuje snadněji vyvolávat spontánní komunikaci s náhodnými diváky.

„Galerie Václava Špály na Národní třídě, na té frekventované tepně, to pro mne bylo vždy takové akvárium, poněkud izolované od vnějšího světa. Když jsem tu byl na výstavách, tak tu bylo strašně málo lidí. Zajímá mě, jestli běžný člověk, který má své starosti, jde zrovna s taškami z nákupu, jestli se zastaví, jestli se mi podaří ho nalákat dovnitř,“ říká umělec.

V Pekingu nasál vůni tuše

Překvapovat se Nikl nechává také v dalších obrazech, které opět náhodou vznikají tuší na čínském rýžovém papíře, který má vlastnosti jako klasický piják. „Papír jako pijavici, která nekontrolovatelně šíří vylitou skvrnu, jsem poprvé použil před šesti lety. Vloni jsem v Pekingu nasál vůni tuše a přivezl si balík rýžového papíru. Na rozdíl od vodou hnaných pigmentů po kluzkých površích mě překvapilo organické rozrůstání barvy,“ popisuje Nikl.

Fascinuje ho prý tvarosloví tušových skvrn, které se přes velkou snahu ovlivnit jejich podobu stejně rozpustí jinak. „Nejsou mými motivy, necítím k nim rukopisné autorství. Byl jsem jen při tom, při jejich růstu. Tím se mi zdají skutečnější,“ říká Nikl o své současné technice.

Petr Nikl
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Petr Nikl je umělcem mnoha žánrů. Vyjadřuje se prostřednictvím tradičních výtvarných technik, autorských knih, divadla a hudby. Byl zakládajícím členem skupiny Tvrdohlaví a je laureátem prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého. V roce 2005 připravil expozici Zahrada fantazie a hudby pro český pavilon na Expo v japonském Aiči. Vytvořil mnoho úspěšných výstav, které zahrnovaly různé zvukové, optické a kinetické nástroje.