Poslechněte si: David Koller se vydal napospas coverům

Reportáž a rozhovor s Davidem Kollerem (zdroj: ČT24)

Kdyby byl cover lepší než originál? To bych byl rád, říká David Koller ke svému nejnovějšímu projektu. Přizval české i slovenské muzikanty, aby přezpívali jeho písně. Covery představí na internetu, na vinylu a také od října do listopadu na sedmi koncertech.

„Přiznám se, že jsem se bál úplně všeho, už na začátku jsem se bál umělce oslovovat, protože jsem nikdy svoji hudbu nikomu nenabízel, bylo to pro mě celé nové. A musím říct, že mi nešlo o nějakou poctu, spíš o to, aby byla nějaká akce,“ vysvětlil Koller, co jej k nápadu vedlo.

Z kapel oslovil Korben Dallas, Hentai Corporation nebo Android Asteroid. Své skladby svěřil i Benu Cristovaovi, rapperovi Kato nebo slovenské zpěvačce, která si říká Katarzia.

„Každý z těch umělců mě něčím překvapil, nejvíc ale asi Katarzia, protože jsem u své písně nečekal takovou pěknou popovou úpravu,“ přiznal Koller. Podmínky měli všichni stejné – k úpravě jakékoli skladby měli volné ruce. „Hodně jsem zachoval původní zvuk kytar, ale textově jsem si to udělal úplně po svém,“ prozradil například Kato, který se pustil do coveru skladby Aha.

Koller postupně vystoupí se svými přáteli v šesti českých městech: v Praze, Plzni, Hluboké nad Vltavou, Brně, Liberci a v Ostravě. „Pokaždé hraje jiné seskupení,“ podotkl Koller. V únoru příštího roku jsou pak v plánu i koncerty na Slovensku.