Bořka Šípka bavilo tvořit boty i židle

Galerie Portheimka vystavuje Bořka Šípka (zdroj: ČT24)

Výstavní poctu Bořkovi Šípkovi se rozhodla uspořádat pražská Galerie Portheimka. Z tvorby designéra, který zemřel letos v únoru, připomíná známé kousky, ale představuje i díla, která dosud nebyla v Česku k vidění. Na výstavě spolupracovali i Šípkovi synové a tým ze sklárny Anežka, kterou před čtyřmi lety otevřel v Novém Boru.

Bořku Šíkopvi nechyběla hravost. Navrhoval vázy, domy, sklenice, nábytek a dotknul se i módy. „Všechno ho lákalo. Objevili jsme třeba krabici s návrhy bot. Mají jeho logo, ale nevíme, kdy vznikly,“ upozornil na jeden z veřejnosti neznámých exponátů spoluautor výstavy a Šípkův přítel Michal Faflík.

Poprvé v Česku jsou k vidění židle, které vznikly pro známou italskou firmu. Šípka si jako jednoho ze svých dvorních návrhářů vybrala už na začátku 80. let.

Bořka Šípka bavilo tvořit. Vždycky propadl konkrétnímu úkolu, který měl, a šel do něj absolutně naplno.
Michal Faflík
spoluautor výstavy

Přístup k umění a k životu se odrazil i v tvorbě obou Šípkových synů. Mladší z nich, Dalibor, přišel do Čech, když mu bylo jedenáct. Česky neuměl vůbec, ale sklo si prý zamiloval hned. Dnes v Novém Boru pracuje se stejnými skláři jako jeho otec.

„Táta měl rád přírodní věci, stromy a podobně. Měl svícny ve tvaru větvě a chtěl k tomu dodělat ještě vázu,“ popisuje Dalibor Šípek poslední kolekci, kterou jeho otec už nestihl dokončit.

V plánu měl i vytvořil díla přímo pro galerii, výstavu dohodli autoři ještě za jeho života. Pod názvem Pocta Bořkovi bude v Portheimce k vidění do poloviny října.