Na Moravě teče Temže a Bronx je vesnice

K oslavě obecního svátku, který vznikl z iniciativy uznávané umělkyně Kateřiny Šedé, se opět sešli obyvatelé Bedřichovic na Brněnsku. Šedá pět let pracovala s komunitou nevelké obce a pořádala tam své umělecké intervence. Výsledkem je opravená náves s londýnskými prvky nebo nová tradice v podobě obecního svátku. Letošní ročník už není dílem Šedé, ale skupiny místních občanů, která jí chce poděkovat.

Na Bedřichovice nad Temží se na jediný den přejmenovala obec, kterou Kateřina Šedá před pěti lety proslavila v Londýně. Osmdesát obyvatel tehdy přivezla do britské metropole, kde u známé galerie Tate Modern uspořádala performanci, během níž Bedřichovičtí všeho věku dělali od rána to samé, co doma. Projektu nazvaného Od nevidím do nevidím (From Morning Till Night) se zúčastnilo také osmdesát britských výtvarníků.

Jak se dělá svátek

Od té doby se bedřichovičtí schází, aby si neobvyklou situaci, která stmelila celou obec, připomněli. „Mně se podařilo na své akce dostat lidi, kteří by normálně spolu žádné jiné akce nedělali. Většinou se lidi profilují na jednotlivých akcích, sem jdou ti, tam jdou tamti, ale mně na akce přicházeli lidi, kteří se opravdu jinde nepotkali,“ říká Kateřina Šedá.

Dlouhodobý umělecký projekt skončil před rokem, ale bedřichovičtí se rozhodli pokračovat. Letošní sváteční sešlostí také chtěli poděkovat výtvarnici za to, že v malé obci rozdmýchala život. Ve městě vznikla londýnská telefonní budka, dvoupatrový autobus pro děti nebo nultý poledník. Režisér Jan Gogola mladší ve spolupráci s Českou televizí natočil o bedřichovickém experimentu dokument Jak se dělá svátek.

Průvodce po Bronxu

Vztah vesnice a města je téma, které Kateřinu Šedou stále fascinuje. V současnosti připravuje netradičního průvodce po brněnské čtvrti zvané Bronx, kterou chápe jako vesnici uprostřed města. Svým novým umělecko-sociálním počinem chce podobně jako v Bedřichovicích podpořit místní komunitu, která skrze práci na společném díle získá lepší vztah ke svému bydlišti. Projekt by měl být dokončen v polovině prosince.

Kateřina Šedá (*1977, Brno) je česká výtvarnice. Studovala na pražské AVU. Zabývá se především konceptuálním uměním a happeningy. Její projekty se vyznačují snahou narušit stereotypy chování jednotlivců i celých komunit. Roku 2005 obdržela Cenu Jindřicha Chalupeckého za projekt Je to jedno. V roce 2007 její akce Každej pes, jiná ves upoutala pozornost přehlídky Documenta 12 v německém Kasselu. V roce 2011 zorganizovala pro londýnskou galerii Tate Modern projekt Od nevidím do nevidím / From Morning till Night. Režisér Jan Gogola mladší ve spolupráci s Českou televizí natočil o Kateřině Šedé dokument Jak se dělá svátek.

Kateřina Šedá
Zdroj: Václav Šálek/ČTK