Nad muzeum létá prase. Pink Floyd chystají retrospektivní výstavu

Londýnské muzeum chystá retrospektivu Pink Floyd (zdroj: ČT24)

Kapela Pink Floyd se dočká vlastní retrospektivní výstavy. Příští rok ji uspořádá londýnské muzeum královny Viktorie a prince Alberta. Vedle hudby a klipů ukáže řadu fotografií, plakáty z koncertů nebo design, který slavná skupina svojí tvorbou ovlivnila.

Podobnou výstavu uspořádalo muzeum před čtyřmi lety britskému zpěvákovi Davidu Bowiemu. Retrospektiva Pink Floydů je věnována půlstoletí jejich tvorby, počítaných od prvního singlu Arnold Lyane na jaře 1967. 

Pink Floyd se od té doby stali jednou z nejúspěšnějších hudebních skupin na světě s více než dvě stě miliony prodaných desek. Výstava má představit kapelu ze všech možných úhlů: zaměří se nejen na koncerty, ale i na vliv Pink Floydů v oblasti designu, filmu, hudební technologie nebo fotografie.

„Už od začátku kombinovali vizuální projev s hudbou a v jistém smyslu jsou známí spíš pro své vizuální projekty, než aby je diváci registrovali jako jednotlivé osobnosti. Myslím si, že mnoho lidí třeba neví, jak členové kapely vypadají, ale každý zná prase letící nad budovou,“ podotkla kurátorka muzea Victoria Broackesová. 

Na výstavě nazvané Pink Floyd: Their Mortal Remaind (Pink Floyd: Jejich ostatky) shromáždí na 350 exponátů. Návštěvníci mimo jiné uvidí záznam koncertu spojeného se světelnou laserovou show, který se ještě nikdy nedostal na veřejnost. Retrospektiva začne příští rok v květnu a potrvá do října.