Tvorba je pro děti, ukáže kulatý večer PechaKucha

Tvorba je pro děti, ukáže PechaKucha (zdroj: ČT24)

Kulatý padesátý večer PechaKucha Night Prague bude patřit dětem. Vystupovat tentokrát budou malí architekti, designéři nebo grafici, kteří na konci srpna absolvovali stáž u svých starších kolegů. Zkusili si třeba sochařství s Michalem Cimalem, fotoreportáž s Milanem Jarošem, šperk s Evou Eisler nebo malbu s Patrikem Háblem.

Patnáct umělců připravilo v Praze speciální umělecké dílny pro děti. Mladí výtvarníci si pod vedením zkušených matadorů v oboru vyzkoušeli, jak se tvoří televizní grafika, komiks, animace, dekorace porcelánu, socha nebo fotoreportáž. Výsledky spolupráce zkušených výtvarníků a nadšených dětí se budou prezentovat 28. září v pražském kině Aero.

Původní projekt PechaKucha vznikl roku 2003 v Japonsku v architektonickém studiu Marka Dythama a Astrid Klein, kteří přemýšleli, jak představovat práci svých kolegů a mladých talentů. Záměrem bylo vytvořit prostor pro setkávání architektů, designérů nebo výtvarných umělců na jednom místě v jednom čase v tomto oborovém mixu.

Snaha o pestrost, rozmanitost a svižnost nakonec vedla k sestavení speciálního formátu prezentací. Každý mluvčí si připraví dvacet obrázků, z nichž každý může komentovat na ploše pouhých dvacet vteřin. Za jeden večer se tak představí kolem patnácti autorů.