Václav Neckář oslavuje výročí kapely Bacily a 50 let na scéně

Letos je tomu přesně 45 let od vzniku skupiny Bacily. Zároveň si v tomto roce zpěvák Václav Neckář připomíná 50 let od vydání svého prvního alba. Dvojité jubileum muzikanti oslaví koncertem ve středu 31. srpna večer na pražském Střeleckém ostrově.

„Závěr srpna na Střeleckém ostrově proběhne skutečně ve velkém hudebním stylu. Vystoupí Václav Neckář s kapelou Bacily, kterou před 45 lety spoluzaložil. Navíc přesně před půl stoletím v roce 1966 vydal svou první desku s názvem Václav Neckář zpívá pro mladé. To jsou pořádné důvody k oslavám,“ uvedl za organizátory Tomáš Kopečný.

Václav Neckář oslavuje výročí kapely Bacily (zdroj: ČT24)

„Repertoár bude malým průřezem tvorby skupiny Bacily,“ říká hudebník Jan Neckář, bratr Václava Neckáře a vedoucí kapely Bacily. Koncert se vrátí také k desce Václav Neckář zpívá pro mladé, ze které zazní třeba hity Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě nebo Stín katedrál.

Návštěvníci koncertu také poprvé naživo uslyší duet Kluk z plakátu, který Neckář nazpíval s mladou zpěvačkou a skladatelkou Patricií.

Zpěvák a filmový herec Václav Neckář se narodil v roce 1943 v Praze. Vystupoval už jako dítě, prošel několik divadel. V letech 1968 až 1970 působil společně s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou ve známé skupině Golden Kids, o rok později však již účinkoval s vlastní kapelou Bacily. Ve skupině dále hráli třeba Jan Neckář nebo Ota Petřina.

Jako herec se Neckář proslavil především rolí v oscarovém filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky na motivy novely Bohumila Hrabala. Dále hrál ve filmech Skřivánci na niti nebo Šíleně smutná princezna.

Roku 2002 postihla Václava Neckáře vážná mozková mrtvice, na scénu se vrátil po roční rekonvalescenci. V roce 2011 natočil se skupinou Umakart úspěšný filmový soundtrack k filmu Alois Nebel s názvem Půlnoční. Na značce Supraphon se od roku 1965 prodalo přes 7,6 milionu kusů jeho desek. Úspěšnější byl v tomto ohledu jenom Karel Gott.