Londýn znovu hoří v počítačové hře Minecraft

Byl to oheň, který z Londýna udělal Londýn. Velký požár v roce 1666 poškodil město natolik, že ho architekt Christopher Wren musel zásadně přestavět do podoby, jakou známe dnes. Britská metropole si letos připomíná 350 let od této tragédie a Muzeum města Londýna připravilo za pomoci počítačové hry poněkud netradiční expozici.

Interaktivní expozice se snaží nabídnout věrnou digitální kopii tehdejších událostí. Součástí výstavy je nová verze oblíbené počítačové hry Minecraft, která hráčům umožňuje sestavovat vlastní fantastické prostory. Nyní hráče vede do pekárny ve východní části města ve chvíli, kdy jedna jiskra změnila historii a navždy poznamenala podobu britské metropole.

Vyprávět příběh jinak

„Existuje celá generace, která tento příběh nikdy neslyšela. Díky výročí máme skvělou příležitost ho vyprávět novým způsobem. Můžeme dělat věci, které dříve udělat nešly. Můžeme lidi do tehdejšího města zcela ponořit,“ říká Josh Blair, který má digitální projekt na starost. Diváci téměř na vlastní kůži prožívají to, čím si prošli zoufalí Londýňané, kličkují v úzkých uličkách a plameny hasí vodou z kožených měchů.

Londýn znovu hoří v počítačové hře Minecraft (zdroj: ČT24)

Na simulaci požáru navazuje další expozice o následné přestavbě města, na které se návštěvníci výstavy mohou interaktivně podílet. „Přestože to byla nesmírně devastující událost, která připravila sto tisíc lidí o jejich domovy, je to také příběh o odolnosti a naději, protože lidé dokázali město znovu postavit,“ říká kurátorka Meriel Jeaterová. Výstava nazvaná Fire! Fire! (tedy Hoří! Hoří!) potrvá v Londýnském muzeu do dubna 2017.

Velký požár se přehnal přes centrální části londýnské City od 2. září do 5. září roku 1666 a zničil velkou část města uvnitř starých římských městských hradeb. Požár udeřil v době doznívání jiné katastrofy, velkého londýnského moru, který město zasáhl o rok dříve. Oheň paradoxně pomohl k ukončení morové rány, protože zahubil mnoho krys.

Požár podle dobových údajů nepřežilo osm lidí, ale nízké číslo je zřejmě dáno tím, že oběti z chudých poměrů tehdy nikdo nepočítal. Některé prameny spekulují o možnosti až tisíců obětí v důsledku nadýchání kouře. Oheň připravil o domovy zhruba sto tisíc lidí. V důsledku požáru došlo k radikální přestavbě centrálního Londýna, kterou vedl architekt Christopher Wren a která dala městu jeho moderní tvář.