Festival Old's Cool „upcykluje“ stáří. Jde na to pomalu

Fotografka Bet Orten a kurátorka Veronika Ruppert o výstavě (zdroj: ČT24)

Pomalá móda, tedy kolekce z nepotřebných látek a vysloužilých kusů ze second handu, je námětem výstavy Slow Up. Fotografie modelů od mladých českých návrhářů ozvláštnily pražskou náplavku na Rašínově nábřeží. Na snímcích pózují seniorky a poutají tak na nadcházející přehlídku s názvem Old's Cool.

Kurátorka Veronika Ruppert o projektu Slow Up: „Koncept pomalé módy u nás většina starší generace zná, protože za socialismu byla móda opravdu hodně pomalá. Když jste si něco koupili, tak jste si to šetřili, protože jste to hned tak znovu nedostali. Dnes je situace opačná – věcí je až příliš mnoho a i čeští návrháři si uvědomují, že je načase zpomalit a využít něco, co už tady máme. Upcyklace je způsob recyklace, který dá věcem vyšší hodnotu. Tzn. že z nechtěné košile vzniknou třeba šaty.“ 

Jak upcyklovat ukazují na fotografiích modely Jakuba Polanky, La Femme nebo Daniely Peškové. Bet Orten, fotografka roku 2013 podle cen Czech Grand Design, pro jejich prezentaci vytvořila snímky, na nichž vedle mladých tvůrců pózují i seniorské modelky. 

Výstava Slow Up, jež bude kromě Prahy k vidění také v Brně a Olomouci, předznamenává festival Old's Cool. Přehlídka v těchto třech městech představí od 15. září do 6. října už počtvrté inspirativní seniory a projekty. A to prostřednictvím výstav, workshopů či koncertů.