Nechte zpívat Mišíka. Natáčí totiž dokument

„Budeme vyprávět klasický příběh o rebelovi a rockerovi, který je srozumitelný a velmi čitelný pro všechny generace,“ slibuje režisérka Jitka Němcová. V těchto dnech začala natáčet film o Vladimírovi Mišíkovi. Dokumentární portrét Nechte zpívat Mišíka vzniká k muzikantovým sedmdesátinám, které oslaví v březnu příštího roku.

Název dokumentu odkazuje na nápisy, jimiž Mišíka veřejně podporovali jeho přátelé a příznivci na začátku 80. let, kdy byly jeho koncerty zakázány.  

„Mišíkovo téma je o hledání lidí, věcí, hudby, poezie a v neposlední řadě amerického otce, hledání událostí, které prošly jeho životem, jestli se naplnil osud člověka, který je obdařen talentem a nadáním a jestli svůj talent nerozmělnil ani nepromrhal,“ říká Němcová. Na scénáři ke snímku se podílel i Vladimír Mišík.

Dokument ho chce podle režisérky představit jako člověka pevného charakteru a umělce, jenž se nenechá sešněrovat žádným vkusem. Sestavit jeho portrét pomohou výpovědi muzikantových kolegů i rodiny, archivní materiály a samozřejmě Mišíkovy písně. Tvrůci použijí i hrané fantaskní prvky - s využitím planetky, kterou na muzikantovu počest pojmenovali čeští astronomové Mišík. 

Film bude naléhavý, tak jak Mišík zpívá. Napínavý, jak budeme hledat, vtipný jak to u muzikantů bývá, a poetický, jak se bude hrát.
Jitka Němcová

Součástí snímku bude i Mišíkův koncert, který 30. srpna odehraje se skupinou Etc… v pražské Malostranské besedě.

Vzniká dokument o Vladimíru Mišíkovi (zdroj: ČT24)