„Navždy v srdcích i na playlistech.“ Nejkanadštější kapela se rozloučila

Gordon Downie se loučí (zdroj: ČT24)

O bluesrockové skupině Tragically Hip se říká, že je snad to nejkanadštější, co může Kanada nabídnout. Celá Kanada se také s kapelou loučila na jejím posledním turné, pro které se Tragically Hip rozhodli kvůli nevyléčitelné nemoci frontmana Gordona Downieho.

Pětice muzikantů se dala dohromady v osmdesátých letech na střední. Od té doby vydala 13 alb, téměř všechna skončila na špičce kanadských hitparád. Zpívají o všem kanadském: o hokeji, politice, neobjasněných vraždách, setkáních s medvědy.

Teď jejich kariéra končí. Poslední turné oznámili poté, co lékaři dvaapadesátiletému frontmanovi Gordonu Downiemu diagnostikovali nevyléčitelný nádor na mozku. „Děkuji vám, za to, že mě stále ženete dopředu,“ loučil se o víkendu s fanoušky na posledním koncertě ve svém rodném městě Kingston. Vystoupení příznivci kapely spontánně zahájili zpěvem státní hymny.

„Navždy v srdcích i na playlistech“

Série patnácti koncertů byla vyprodaná během několika minut. Ten závěrečný sledovaly miliony Kanaďanů navíc v přímém přenosu – na náměstích, v domácnostech, i na olympiádě v brazilském Riu. 

Osobně ho navštívil i kanadský premiér Justin Trudeau, který Downieho nazval národním básníkem. „Mám smíšené pocity. Nevím, jestli se teď s Gordem loučíme, jestli ho oslavujeme, uctíváme nebo jestli oslavujeme Kanadu. Myslím, že to je všechno dohromady,“ uvedl. Na svém Twitteru pak Tragically Hip slíbil, že bude „navždy v našich srdcích a na našich playlistech“.

Právě kvůli silnému poutu ke Kanadě kapela nikdy pořádně neprorazila ve Spojených státech. Paradoxně se jí to daří až s poslední deskou. Ta má stejně jako celé turné jasný cíl: poděkovat fanouškům a přispět na léčbu rakoviny.