Umělci mají lepší nápady pro život: Vlastní pohřeb či Spiritual Fitness

Lepší nápady pro život v Karlín Studios (zdroj: ČT24)

Musíme být lepší a výkonnější, nabádají reklamní slogany. Právě jimi se inspirovali umělci na výstavě Better Ideas For Life – lepší nápady pro život – v pražských Karlín Studios. Jejich zlepšováky mohou návštěvníci využít do 21. srpna.

Například aplikace Jonáše Strouhala pomáhá navrhnout vlastní pohřeb. Do programu zadá žadatel konkrétní parametry, díky nimž se pak dá pozorovat obřad. „Vygeneruje se i projev, který je zajímavou paralelou k tomu, jak vypadají projevy na pohřbu ve skutečnosti. Zpravidla říká nějaký člověk na pohřbu něco obecného, aniž by vás znal,“ podotýká organizátor výstavy Jakub Jansa.  

Těm, které život stále baví, je určené Spiritual Fitness – cvičení pomáhající v rozvoji sebedůvěry. „Tutoriál vychází z pozorování alfa samců západní společnosti. Když sedí v kanclu, mají nohy na stole, když vyhrají olympiádu, zvedají ruce nahoru. A je dokázané, že když máte dvě minuty ruce v této poloze, hladina testosteronu se zvýší a cítíte se mnohem sebevědoměji,“ upozorňuje Jansa.  

S nabytým sebevědomím ale roste odvaha podstoupit riziko. Umělec Dmitri Nikitin je přesvědčen, že jeho minimalizace brzdí vývoj lidstva. Návštěvníka proto vystavuje rizikové situaci. „Jde o rituál, během něhož se nechá dobrovolník vystřelit do vesmíru ve vzduchotěsné kapsli, vlastní rituální sebevražda, při níž podstupuje maximální riziko,“ vysvětlil.

„Jsme trochu outsideři“

Výstavou Better Ideas For Life se podle něho umělci pokouší lépe komunikovat s veřejností o svých dílech. „Vnímáme, že jsme trochu outsideři, a je pro nás problém významy děl přinášet do společnosti,“ říká.

S veřejností komunikuje i další z vystavujících – Tereza Fišerová. Lidi žádá o příspěvky na vlastní projekt. Zájemce musí vyfotit kód, přes něhož se dostane na její stránky, kde ovšem zjistí, že umělkyně vlastně žádný projekt nemá.