Republic of Two se vrací z džungle města do přírody

Rozhovor s Republic of Two (zdroj: ČT24)

ROZHOVOR. Back to the Trees, tedy volně přeloženo „zpátky ke kořenům“, se vrací autorská dvojice Republic of Two na své čtvrté studiové desce. Jiří Burian a Mikoláš Růžička novinku pokřtí ve čtvrtek 28. července na Střeleckém ostrově.

Rozhovor s Republic of Two

Kolik významů v sobě pro vás skrývá název desky, návrat ke kořenům?

Mikoláš Růžička: Nejen ten, že je dobré se vracet ke kořenům. Je to trochu i reakce na dobu, ve které žijeme. Máme rádi přírodu, rádi jezdíme do přírody, tvoříme v přírodě, takže zpátky ke kořenům znamená i jít zpátky sami k sobě, tam, kde je nám nejlépe, a máme pocit, že to je spíše než v džungli města v džungli přírody.  

K jakým hudebním vzorům se na té cestě zpět vracíte?

Jiří Burian: Je to asi náš subjektivní pocit, ale jsou znát naše společné vzory jako The Beatles, The Smiths nebo britská kytarová písničkářská scéna, která nás hodně ovlivnila. To je zvuk, který hodně ovlivnil i tuhle desku.  

Celé album je prý pro vás jeden dlouhý singl, jak jste to mysleli?

Mikoláš Růžička: Hodně kapel pustí do světa první singl, eventuálně druhý singl, a pak když dojde na desku jako takovou, máme dost často pocit, že ostatní písně jsou jen takové výplně. A my jsme tohle s našimi písněmi nechtěli udělat, protože s každou z nich máme silný vztah a na desce za nás není žádný favorit, který by byl nejlepší, všechny jsou prostě nejlepší.