Jiří Hájíček: Film Zloději zelených koní je eastern

Zlatou horečku prožívají hlavní hrdinové příběhu Zloději zelených koní. Překvapivě ne na Divokém západě, ale v jižních Čechách. Hledají vltavíny - kameny původem z vesmíru. Nový film, na němž se podílela Česká televize, bude mít v kinech premiéru v září. Natočil jej režisér Dan Wlodarczyk podle stejnojmenného románu Jiřího Hájíčka, držitele dvou cen Magnesia Litera. Ten o snímku prozradil něco málo v předstihu.

Rozhovor s Jiřím Hájíčkem

Viděl jste už celý film? Jak na vás působí první záběry?

Viděl jsem film sestříhaný, ale myslím, že to ještě nebyla finální verze. Je to dramatický, dobrodružný snímek, ale nejsem úplně nestranný hodnotitel, podílel jsem se i na připomínkování scénáře a sledoval jsem projekt celou dobu. 

Vy sám jste se mezi hledače vltavínů dostal. Oživil vám film vaše vzpomínky?

Je to už velmi dávno, více než třicet let, ale v roce 1997, kdy jsem román psal, to ještě nebylo tak dávno, tak jsem si vybavoval, co jsem zažil, i všechny historky a příběhy, které mi vyprávěli hledači vltavínů, a použil jsem je pak do knihy. 

Jak se autoři scénáře (Hana Wlodarczyková, Dan Wlodarczyk, Petr Jarchovský) drželi vaší předlohy?

Film určitě není adaptace, spíše je natočený na motivy románu. Důležitá témata, jako je hledání dobrodružství a vztahové drama, jak je pro holku těžké žít s dobrodruhem, a také motiv touhy žít trošku jinak, než se žije ve střední Evropě - to všechno, doufám, ve filmu zůstane, ale příběh se docela změnil a došlo i k posunu u některých hlavních postav.  

Režisér filmu tvrdí, že natočil western. Jde natočit western v jižních Čechách?

Je hodně akční, dost dobrodružný a je o zlatokopech, takže se dá říct, že to je western, nebo jak říká Dan Wlodarczyk, eastern.  

Pracujete nyní na nové knize?

Už připravuji finální korektury. V říjnu by měl vyjít nový román, bude se jmenovat Dešťová hůl. 

Rozhovor s Jiřím Hájíčkem (zdroj: ČT24)