Hollywoodský skladatel J. N. Howard: Chci způsobovat emoce

Rozhovor s Jamesem Newtonem Howardem (zdroj: ČT24)

ROZHOVOR. Hollywoodský skladatel James Newton Howard se vydává na celosvětové turné. Doprovodí ho Český národní symfonický orchestr.

Komponista, který má na kontě šest nominací na Oscara a víc než stovku filmů, v příštím roce představí ukázky ze snímků Pretty Woman, Já, legenda, Batman nebo Hunger Games. V listopadu příštího roku zahraje i v Praze - už teď ale v metropoli natáčel upoutávku. Při té příležitosti poskytl České televizi rozhovor.

 Jak si vybíráte skladby na turné?

Na své turné vybírám skladby, které mají hudební náboj. Jsou buď strhující, nebo romantické, zkrátka na posluchače působí, vyvolávají emoce. O to se pokouším v celé své tvorbě. Chci lidi nadchnout, rozněžnit, způsobit celé spektrum emocí. Na turné volím takovou hudbu, která v publiku zůstane.

Skládal jste hudbu k desítkám filmů. Je některý, který vám obvzlášť uvízl v paměti? 

Je to zvláštní, ale mám silné pouto ke King Kongovi, k němuž jsem skládal hudbu před pěti lety. Měl jsem na ni hodně málo času. Napsal jsem tříhodinový soundtrack za pět týdnů. Zešedl jsem z toho, ale mám ten film hodně rád.

Jsou vám některé filmové žánry bližší?

Být hudebním skladatelem znamená, že musíte být schopní se přizpůsobit. Můj nejoblíbenější žánr je romantické akční dobrodružství. Rozumíte mi, všechno dohromady. Filmy jako Hunger Games nebo Zloba - Královna černé magie jsou velmi výpravné a vyžadují výpravnou hudbu, takže jsou tomu velmi blízko.

Českého skladatele Bedřicha Smetanu inspirovalo proudění vody v řece nebo rytmus vlaku. Co je vaše inspirace?

Většinou termín odevzdání. Víte, inspirace je v mojí profesi jenom deset procent. Zbylých devadesát procent trávím v potu práce. Inspirace je malá jiskra nápadu. Musíte z ní vykřesat něco mnohem rozsáhlejšího. 

Jak probíhá spolupráce s režiséry? Mluví vám hodně do tvorby?

Ne všichni skvělí režiséři pracují dobře i s hudbou. Někteří ji používají stylem, který mě nikam neposouvá. Je pár filmů, které nemám rád a neviděl jsem je spoustu let.

Nemáte rád vlastní filmy? 

Spousty! Je těžké natočit dobrý film. Je těžké vytvořit dobré umění. Neřekl bych, že jsem pracoval na hodně špatných filmech. Ale je jenom pár snímků, které jsou opravdu výborné.