Muzeum Tate Modern otevřelo moderní pyramidu. Nabídne větší prostor ženám

Londýnské muzeum moderního umění Tate Modern otevřelo pro veřejnost nové prostory, které rozšiřují výstavní plochy o 60 procent. Prestižní galerie při této příležitosti přichystala zvláštní program, který potrvá do nedělního večera. Nová budova nabídne nové expozice a dá mnohem větší prostor ženskému umění.

Nová budova prestižního národního muzea má podobu moderní pyramidy o výšce 70 metrů. Navrhli ji slavní švýcarští architekti Jacques Herzog a Pierre de Meuron, kteří jsou také autory hlavního objektu muzea moderního umění, jenž vznikl v roce 2000 rekonstrukcí bývalé elektrárny.

„Máme radost, protože začínáme věřit, že ta budova bude fungovat. A zdá se, že se to lidem líbí. Co se nám obzvlášť líbí, je to, že to jde velmi dobře dohromady s původní budovou, takže je to jako organismus, v němž je to staré i to nové,“ říká Jacques Herzog.

Původní prostory byly vybudovány pro 2 miliony návštěvníků ročně. Muzeum ale v posledních letech navštěvovalo až 5,7 milionu návštěvníků a v expozicích začalo být velmi těsno.

„Tohle je 21. století“

Nová budova nazvaná Switch House nabídne kromě prostoru také nový způsob, jak vystavovat a chápat umění. Kurátoři chtějí docílit syntézy starého s novým i známého s neznámým. Jen pár metrů od sebe se ocitají klenoty abstrakce, kterou zastupuje Mark Rothko, francouzského impresionismu v podání Clauda Moneta a současné experimenty.

Muzeum Tate Modern otevřelo novou budovu (zdroj: ČT24)

Na deseti podlažích a v podzemí muzea se bude přednášet, promítat, zpívat nebo tančit. „Tohle je opravdu nové, současné, tohle je 21. století. Doufám, že takhle budou galerie vypadat. Interaktivní, podmanivé, impulzivní,“ říká umělecká kritička Estelle Lovattová.

Prostor pro ženské umění

Kromě expozice se proměnilo také vedení, šéfkou významné britské galerie Tate Modern se poprvé stane žena. Frances Morrisová v Tate pracuje devětadvacet let, doposud vedla její mezinárodní sbírky. Coby ředitelka chce dát mnohem více prostoru ženskému umění.

Rozšíření muzea přišlo na 260 milionů liber (8,9 miliardy korun), upřesnila společnost Tate Gallery, která kromě Tate Modern zastřešuje také muzea Tate Britain, Tate St. Ives a Tate Liverpool.

V září 2011 bylo poprvé v galerii Tate Modern představeno současné české umění, projekt Kateřiny Šedé Od nevidím do nevidím.