Česká bižuterie pomáhá plnit Handmade Dreams

Bižuterie řadí Česko mezi světové producenty skleněných šperků. Umění sklářů nyní přibližuje výstava s názvem Handmade Dreams v České centru Praha. Současnou českou módní bižuterii představí také Česká centra ve světě.

„Česká bižuterie pořád dokáže být luxusní. Možná by i dost lidí překvapilo, pro jak významné značky české bižuterní firmy pracují,“ upozorňuje kurátor výstavy Petr Nový. České řemeslné dovednosti využívají i ikonické módní značky, jako jsou Nina Ricci, Gaultier nebo Karl Lagerfeld. 

„Největší továrna na perličky na světě, ve které se stále pracuje, je v severních Čechách a patří firmě Preciosa,“ podotýká Nový. „Dnes si málokdo představí, že v klidných dobách 50 procent, v dobách velkých konjunktur až 80 procent veškeré bižuterie ve světě, které se prodaly, pocházelo z Jablonce,“ odkázal na slavnou historii.

Na výstavě si návštěvníci pomocí mobilních reflektorů mohou například vyzkoušet, jak by jim slušel šperk vyrobený pro herečku Sophii Lorenovou. „Máme tu i set perliček vytvořený pro saudskoarabskou princeznu k její svatbě,“ doplnil kurátor. 

Ve výběru mají své důležité místo nejen velké firmy, ale také práce studentů z libereckých sklářských škol. Lidé se seznámí i s ukázkami torby současných designérů. „Vybrali jsme exponáty tak, abychom ukázali šíři jablonecké bižuterie, různé materiály, s nimiž se pracuje, i přístupy, jež jsou na pomezí bižuterie a šperku,“ vysvětlil výstavní záběr kurátor.

Výstava představuje současnou českou bižuterii (zdroj: ČT24)

Handmade Dreams jsou určeny pro zastupitelské úřady a Česká centra v zahraničí. Do konce června jsou k vidění v Praze, pak se představí v Maďarsku, Německu, Jižní Koreji nebo Japonsku.