Jak se žilo na Vltavě? Zaniklé Podskalí znovu objevuje stálá expozice

Podskalská celnice na pražské Výtoni je jednou z posledních připomínek někdejšího života „lidí od vody“ – vorařů, dřevařů, pískařů či ledařů. Právě v této budově otevřelo Muzeum hlavního města Prahy novou stálou expozici Zaniklé Podskalí a život na Vltavě.

Budova celnice, vystavěná v 16. století, původně sloužila k vybírání cla za dřevo připlavené do Prahy.  Nyní slouží jako expozice zachycující historii Podskalí. „Je zdokumentována množstvím krásných historických fotografií a především předmětů, s nimiž Podskaláci pracovali,“ upřesnil kurátor Jan Jungmann. 

Expozice připomíná jak podobu tradiční voroplavby, tak rozvoj lodní dopravy. „Návštěvníci uvidí také dva modely: parníku Bohemia a parníku Vltava z roku 1940, který dosud na řece pluje,“ doplnil kurátor.

Díky mechanicko-elektronickému simulátoru si navíc každý může vyzkoušet plavbu na voru náročným úsekem Svatojánských proudů. „Byla to část Vltavy mezi Slapy a Štěchovicemi, kde bylo hodně skal v korytě, a tedy náročné tudy vor řídit. Mnohé posádky riskovaly, že nedoplují do cíle, že se rozbijí,“ vysvětlil kurátor Tomáš Dvořák.

Vorařské cesty i zaniklé Podskalí si zájemci mohou prohlédnout už jen v muzejní expozici. Charakteristické dřevařské ohrady i vorové přístavy totiž musely ustoupit moderní výstavbě na konci 19. a počátkem 20. století.

Nová expozice připomíná zaniklé Podskalí (zdroj: ČT24)