Francie hledá majitele obrazů ukradených nacisty. Začala Degasem

Francie vrací majitelům obrazy ukradené nacisty (zdroj: ČT24)

Francouzská vláda začala mapovat umělecká díla, která za druhé světové války ukradli nacisté, aby je mohla vrátit právoplatným majitelům. Ve Francii se jedná nejméně o 145 děl. Vláda s pomocí odborníků vystopovala osudy obrazu Edgara Degase, který se tak po 76 letech mohl vrátit do rukou rodiny původního židovského vlastníka.

Edgar Degas nakreslil uhlem bustu tří tanečnic na konci devatenáctého století. Originálnímu majiteli Maurici Dreyfusovi kresbu zabavili nacisté v roce 1940. Díky iniciativě francouzské vlády a především díky úsilí tamních genealogů se nedávno vrátila do původní rodiny.

„S potěšením vám chci vrátit dílo Edgara Degase, které vám právem patří,“ oznámila rodině francouzská ministryně kultury Audrey Azoulayová. Obraz se našel po válce v budově bývalé německé ambasády. Od té doby visel v Louvru a rodina o něm neměla nejmenší ponětí.

Maurice Dreyfus sám o zabaveném díle po válce nemluvil. Jeho dcera během slavnostního vrácení díla prohlásila, že je návratem ztraceného rodinného obrazu velmi dojatá. „Můj otec zemřel v roce 1957 a dovedete si představit, jak moc by se s tím obrazem rád znovu shledal. Byla to součást jeho šťastného života před válkou,“ uvedla Viviane Dreyfusová.

Díky genealogům

Ve francouzských muzeích se nachází zhruba dva tisíce výtvarných děl, která nemají majitele, nejméně 145 z nich bylo určitě ukradeno nacisty. Francie zatím vytipovala 27 uměleckých předmětů a snaží se je po dlouhých desetiletích vrátit do rodin původních vlastníků.

„Děkuji francouzské vládě, která vůbec poprvé našla dědice, kteří nevěděli, že něco postrádají, a proto se k tomu nepřihlásili. Díky genealogům za jejich skvělou práci při hledání dědiců. A díky kurátorům v Louvru, že se o dílo tak dlouho starali,“ uvedla dále Viviane Dreyfusová.

Z vráceného uhlu Edgara Degase se udělají čtyři kopie pro čtyři dědice. Originál bude posléze k prodeji ve dražbě.